Affordable Art Fair gör comeback i höst

Nu är en av världen mest besökta konstmässor, Affordable Art Fair, tillbaka på Nacka Strand. Den 13-17 oktober samlas över 45 gallerier och konstnärskollektiv för att visa upp sin konst för allmänheten. Nytt för i år är att köpare kommer att kunna omvandla sina verk till NFT-konst på plats.

 

Sedan starten 1999 har Affordable Art Fair välkomnat 2,8 miljoner konstälskare, av dem cirka 100 000 i Sverige. Mässan arrangeras i tio städer i nio länder världen över, och nu står det även klart att den kommer vara på plats mellan 13–17 oktober på Nacka Strandsmässan. I år har Affordable Art Fair valt att fokusera på att ta in flera lokala gallerier, något som sticker ut från tidigare år. Det är flera etablerade och nya, yngre gallerister som inte tidigare ställt ut som nu kommer att delta under årets upplaga. Dessutom kommer flera unga konstnärer som tagit precis tagit sin exam från bland annat Konstfack, Mejan och Valands visas upp genom det kurerade Recent Graduates programmet. 

Carl-Wilhelm Hirsch, nytillträdd Fair Director på konstmässan, berättar att de, utöver den lokala anknytningen har valt att fokusera extra mycket på säkerheten i år:

– Vi har breddat gångarna för att öka ytan att röra sig på för besökare. Detta för att enklare kunna hålla avstånd.

Syftet med Affordable Art Fair är att det ska finnas något för så många som möjligt med verk som kostar mellan 700 och 70 000 kronor. Totalt rör det sig om cirka 2000 verk som kommer finnas till försäljning på mässan. De har även i år fått med flera etablerade Stockholmsgallerier, något de hoppas ska locka fler besökare och ge nytt blod åt mässan. Sällan har det varit så många nya utställare. Ett tjugotal nya skulpturer av Makode Linde kommer visas upp på Galleri Agardh-Tornvall, förstagångs-utställare. Dessutom kommer nyetablerade WAY gallery som drivs av Francesca Berlin, Estelle Graf samt Felicia Berlin-Baumgart att ställa ut för första gången med flera unga lokala konstnärer. 

– Konst från tidigare mässor hänger såväl hos förstagångsköpare som nyligen flyttat in i sin första lägenhet som hos VD:ar på Stockholmsbörsen, det är fantastiskt roligt att se, säger Carl-Wilhelm Hirsch.

I år har Affordable Art Fair bjudit in Nfinitymark som partner, ett företag som arbetar med att registrera konstverk digitalt, med både information och ägandeskap, för att samlaren enkelt ska få tillgång till sina köpta verk i en ”digital plånbok”.

Original av Neil Bhat, Bartender with milk

– Den unika digitala identifieringen som vi skapar på mässan säkerställer ursprung och äganderätten och ger samlare enkel tillgång till sin konst via sin smartphone. Den kommer senare att omvandlas till en NFT och säkras på Blockchain. Som ett digitalt pass till konst, säger Kirsten Hinder, en av grundarna av Nfinitymark.

WAY Gallery group

Affordable Art Fair grundades i England 1999 och har som uttalat mål att göra samtida konst tillgänglig för alla. I dag anordnar man mässor i tio städer, i nio olika länder. I Sverige har mässan funnits sedan 2012, de senaste åren på Nacka Strandsmässan.

Förkortningen NFT står för non-fungible token och är en enhet som lever på blockkedjan. Konstverket är försett med metadata, stämplas med en kryptografisk kod och därmed skapas en blockkedja som försäkrar föremålets äkthet, skapare och ägare. NFTs är extra aktuellt just nu inom konstvärlden eftersom tekniken används för att sälja digital konst på internet.