Årets godaste kokbok – som du inte vill vara utan

Det skrivs mängder med kokböcker nuförtiden – men är det någon kokbok du ska ge bort i år är det kanske Rädda Barnens AR-kokbok, en virtuell bok med livsviktig näring för att inget barn ska behöva somna med en tom mage. Kokboken finns att köpa i Rädda Barnens gåvoshop med framtidshopp. I år satsar man nämligen på klappar som inte bara är roliga att ge och att få, utan som faktiskt också visualiserar hjälpen som barn i Sverige och världen över faktiskt får.  

Nu gör Rädda Barnen det ännu roligare att ge goda klappar genom att introducera AR-gåvor – virtuella klappar som kan upplevas i 3D via mobilen. AR, som står för augmented reality, är ett vanligt fenomen i sociala medier, där man förstärker verkligheten med animationer eller grafik genom mobilkameran. Tanken är att gåvorna ska symbolisera olika delar av Rädda Barnens verksamhet. Varje timme för 300 barn av undernäring men genom livets kokbok kan små barn få mat, näringsbehandling och rent vatten, så att de överlever, orkar leka och gå i skolan. 

“Många av världens barn, en hel generation i flera länder, lever under helt ohållbara förhållanden – 5,7 miljoner barn under fem år befinner sig på randen till svält, och ytterligare 13 miljoner barn under 18 år upplever akut hunger. Det är vårt uppdrag att rädda så många barn vi bara kan – att ge dessa barn trygghet och förbättrade framtidsutsikter. Därför är de här klapparna så mycket större än bara en julgåva, varje gåva gör verkligen enorm skillnad”, säger Caroline Thunved, Kommunikation- och insamlingschef på Rädda Barnen.

Om julklapparna

Trygghetströja designad av Bea Åkerlund, 249 kr 

Trygghetströjan skyddar barn i krig och katastrofer, stoppar barnarbete och ger stöd till barn som varit med om svåra upplevelser. Det här är en gåva för framtiden – för att trygga barn blir trygga vuxna.

Kunskapsstrumpor, 99 kr 

Kunskapsstrumporna ger barn utbildning, oavsett var i världen de bor. Där barnen inte kan komma till skolan, tar vi med skolan till barnen – ibland med ett helt skolbibliotek lastat på en kamel om det behövs. Det här är en gåva för framtiden – för att barn med kunskap blir kloka vuxna. 

Livets kokbok, 199 kr 

Livets kokbok ger små barn mat, näringsbehandling och rent vatten, så att de överlever, orkar leka och gå i skolan. Det här är en gåva för framtiden – för att friska barn växer upp och förändrar världen!

Aldrig-ensam-vantar, 149 kr 

Aldrig-ensam-vantarna skyddar barn i Sverige mot våld och övergrepp och ser till att de som drabbats får stöd och behandling. Det här är en gåva för framtiden – för att trygga barn blir trygga vuxna. 

AR-klapparna finns att hitta här