Boktips: Lappat & lagat

Sköt dina kläder med omsorg – det är bra för både miljön och din plånbok och bygger också ­fina minnen och en nära relation till plaggen, menar Kerstin Neumüller.

Hur du tar hand om dina kläder på samma sätt som du vårdar dina andra relationer i livet. Det tankesättet, och den kunskapen, delar författaren Kerstin Neumüller med sig av på ett både praktiskt och inspirerande sätt i boken Lappat och lagat, utgiven hos Natur och Kultur.
– Ingen kan något från början. Det handlar bara om att få en möjlighet till att lära sig och att vilja försöka. För mig är att laga textil och kläder en stor del av hantverket sömnad. Och jag visar gärna hur just detta kan utföras på ett bra och hållbart sätt.


I boken skriver du: ”den omsorg man visar ett plagg stärker din relation med det”. Kläderna blir som personer en tar hand om?
– Ja, många av oss längtar efter kontinuitet, stabilitet och trygghet. Och vi vill att det vi äger ska ha en historia, vilket ger upphov till mycket storytelling: Du köper något för att bli en del av något. Jag tycker att vi även kan skapa detta själva med nål, tråd och textillim. När du lagar dina jeans lägger du till en händelse och
en värdeladdning. Och ni får ett fint minne tillsammans.

Har du några knep kring hur en ska tänka kring vad som är kvalitet?
– Jag pratade med mina kompisar som är skomakare om detta, eftersom jag själv inte kan så mycket om läder. Och vi kom fram till att det är omöjligt att vara expert på allt. Däremot kan du lära dig av personen som säljer produkten, ställ alla frågor du kommer på kring var den är gjord, hur länge den förväntas hålla och hur du bäst tar hand om ditt köp.

Att medvetet tänka över vad en gör, snarare än att kunna allt?
– Idén om den allkunniga renässansmänniskan är bara en idé. Vi kan inte vara bäst på allt. Om målet är att minska din konsumtion måste du veta vad du lägger dina pengar på. Köper du ett plagg som du vet inte kommer att hålla finns det ingen anledning att bli besviken när det går sönder. Och det finns inget som är så ekonomiskt dåligt som att vara fast i att köpa det billigaste. Det blir så dyrt i slutänden. Jag vill visa alternativ till just det.

Av Moa Samuelsson