Tid för julmarknader

Foto: Holger Ellgaard

Plaza Interiör tipsar om julmarknader i Stockholm, Göteborg och Malmö – nu är det dags igen! Julmusiken börjar sakta spelas igen och doften av glögg och brända mandlar gör sig påminda. Att besöka en julmarknad är ett härligt sätt att starta julfirandet på.

Stockholm

Stortorgets julmarknad
Stockholms klassiska julmarknad i Gamla Stan med påbrå från medeltiden. Här hittar man 41 bodar som bjuder på olika delikatesser och hantverk. Passa på att smak på julkorv, karameller och glögg. Eller varför inte köpa konstsmide eller keramik att ge bort i julklapp? Marknaden är öppen från den 24 november-23 december och det är fri entré.

Drottningholms slotts julmarknad
Missa inte julmarknaden på Drottningholms slott, här finner du svenskt hantverk och närproducerad mat. Du kan hitta personliga julklappar till familjen! Passa även på att besöka Drottningholms slott eller teater. Marknaden äger rum den 8-9 december och det är fri entré.

Långholmens julmarknad
För andra året i rad anordnar Långholmens restaurang och hotell julmarknad. Här hittar du flera olika bodar som säljer hantverk, smycken, blomsterarrangemang och kläder. Passa även på att besöka Långholmens historiska miljö, såsom fängelset, ta en fika på caféet eller delta i övriga aktiviteter. Marknaden har öppet från 1-2 december och det är fri entré. 

Skansens julmarknad
Skapa julstämning på Skansens julmarknad! Här finns det 70 bodar som har det mesta från godis till mat och personliga hantverk att ge bort i jul. Här finns det även aktiviteter för barnen, såsom julpyssel, dans runt granen eller hur man firade julen förr. Ett julfirande som passar för hela familjen helt enkelt. Skansens julmarknad har öppet från 24 november-16 december. Entré för vuxna är 125 kronor, för barn 4-15 år kostar det 60 kronor och för barn från 0-3 år är det fri entré.

Göteborg

Jul på Liseberg
Ta med familjen till Liseberg för att träffa tomten och besöka hans verkstad. Parken är klädd i flera miljoner juleljus och det finns flera bodar att besöka för att inhandla personliga julklappar. Missa inte heller parkens ljusshower eller isshowen Svansjön. Marknaden har öppet den 17 november–30 december och entrén kostar 110 kronor, barn under 110 cm går in gratis.

Kronhusjul
Missa inte den klassiska julmarknaden på Kronhuset. Bland de olika bodarna finns det möjlighet till en massa aktiviteter, bland annat kan du skapa din egen marsipangris. När benen är trötta finns det caféer att besöka och en chans att kolla igenom sina julklappsköp. Marknaden har öppet den 23 november–26 november och entrén är gratis.
 
Julmarknad på naturhistoriska
Ta med små nyfikna barn och besök julmarknaden på naturhistoriska. Åker ni hit får ni inte missa att besöka tomten som befinner sig inuti den Malmska valen. Julskoj för hela familjen! Marknaden har öppet den 8 december–10 december och entrén är gratis.
 
Jul på Kobergs slott
Besök den exklusiva julmarknaden på Kobergs Slott. Här hittar du bodar som erbjuder allt från korvar och marsipan till ost och glögg. Sedan när julklappsshoppingen är avklarad finns det caféer att besöka som erbjuder kaffe och hembakat bröd. Passa även på att besöka slottets museum med vagnar och seldon från svunna tider. Marknaden äger rum den 23 november–26 november och entrén kostar 90 kronor.

 

Malmö

Julmarknad på Gustav Adolfs torg
En marknad full av vintermagi! Missa inte att träffa tomten eller fota dig tillsammans med ljusdjur, såsom pingviner och isbjörnar. Du kan även hitta julklappar till nära och kära. Här finner du bodar med allt från kläder till delikatesser och hantverk. Julmarknaden öppnar den 23 november-22 december och entrén är gratis.

Jul på slottet
Få julstämning på slottet! På denna marknad kan du hitta personliga hantverk att ge bort i julklapp. För barnfamiljen finns det möjlighet att få träffa tomten, lyssna på sagor eller julpyssla tillsammans. Eller varför inte lyssna på kören som sjunger julsånger eller dansa runt granen? Marknaden har öppet den 2 december och entrén är gratis. 

Bondens egna julmarknad
Du som är matintresserad – missa inte bodens julmarknad. En marknad som bjuder på närproducerade och ekologiska varor. Här finns lokala producenter som säljer ost, kött, frukt och grönt. Det går även att fynda hantverk tillverkade av skinn och ull. Marknaden har öppet 8 december och entrén är gratis.


Av
Elvira Gidlund