Sett på STHLM Design Week: bordslampa av återvunnen byggkeramik


Genom att omvandla waste-material till åtråvärda designföremål vill Enkei reducera sopberg och samtidigt tackla byggbranschens cirkulära utmaningar. Deras första produkt, bordslampan Reminder (001), består bland annat av komponenter såsom trasiga handfat, textilöverskott från modebranschen, kasserade ventilationsrör, fossilfritt stål samt deras egenutvecklade material, ReCeramix™.

Det svenska bolaget Enkei är här för att skapa förändring genom att introducera ett helt nytt sätt att utveckla hållbar design. Bolaget vill reducera byggbranschens avfall genom att omvandla det till estetiskt tilltalande och funktionella designobjekt som de benämner som ”Circular Aesthetics, Everyday Reminders”.

”Vi vill utmana dagens linjära system och ohållbara konsumtionsmönster och samtidigt driva på den cirkulära omställningen. Med högt uppsatta krav på estetik och hållbarhet vill vi genom de föremål vi tar fram inspirera till en medvetenhet, samtidigt som vi hjälper till att cirkulera material och därmed reducera sopbergen”, säger Lovisa Sunnerholm, medgrundare, VD och som tidigare lett arbetet med att ta fram Electrolux globala hållbarhetsramverk.

Grundarna Lovisa Sunnerholm & Miriam Bichsel

Bordslampan Reminder (001)

Tillverkad i Skandinavien och bestående av merparten återanvänt material, manifesterar bordslampan Reminder (001) allt det Enkei vill förkroppsliga: skönhet, rekonstruktion och ljus. Lampan består bland annat av en justerbar textilskärm tillverkad av högkvalitativt textilöverskott från modeindustrin, skrotbaserade ståltrådar, återvunna bioplaster, trasiga handfat, kasserade ventilationsrör och 3D-printade dimmerrattar i fossilfritt stål. Med inspiration från byggarbetsplatser, konst och natur är bordslampan designad utifrån cirkulära designprinciper och tidlös estetik.

Reminder (001) visades offentligt under Stockholm Design Week och man kan nu skriva upp sig på en väntelista på företagets hemsida, enkei.world. En begränsad upplaga numrerade exemplar finns även tillgängliga via förfrågan och på Nordiska Kompaniet i Stockholm.

ReCeramix™ – en ny materialinnovation och ersättare till betong

Enkei har utvecklat ett alternativ till traditionell betong, ReCeramix™, som inte bara minskar cementanvändningen avsevärt – en stor bidragsgivare till CO2-utsläpp – utan samtidigt håller värdefulla resurser i bruk. I stället för konventionell betongsand använder Enkei keramiskt avfall från byggarbetsplatser, vilket tacklar problemen med både sandbrytning och felaktigt bortskaffande av keramiskt avfall som idag deponeras. Denna modell är därmed inte bara ett sätt att reducera användandet av jungfruliga resurser – den hjälper också till att förhindra potentiell förorening av mark och grundvatten.

Med utgångspunkt i cirkulära modeller och lokal produktion

Till skillnad från många andra bolag som pratar om en cirkulär omställning föddes Enkei cirkulärt och har tillämpat cirkularitet i hela sin värdekedja från första dagen – detta med ambitionen att driva på Europas övergång till en cirkulär ekonomi, där Sverige i dagsläget underpresterar. Den globala ekonomin konsumerar över 100 miljarder ton material om året men cirkulerar endast 7,2% av detta – merparten av det vi konsumerar kastas alltså bort.¹ Bygg- och rivningsavfall står för mer än en tredjedel av allt avfall som genereras inom EU, vilket gör det till en av de mest prioriterade avfallströmmarna att åtgärda.

”Sverige är ett land som presterar sämre än det globala genomsnittet när det gäller cirkularitet fick oss att vilja skynda på utvecklingen med ett initialt fokus på en bransch som är ljusår från cirkulär – belysningssektorn. Vi vill omvandla branschen och göra det hållbara alternativet det åtråvärda genom ett varumärke influerat av mode- och konstvärlden, där estetik fungerar som ett medel för förändring”, säger Miriam Bichsel, medgrundare & kreativ chef.