Snillrika String

Den första hade hyllplan i furu och blå plastöverdragna ståltråds- gavlar. I dag kan Stringhyllan se ut på många sätt, men den geniala grunden är densamma sedan 1949.

Av Eva Magnuszewska

Idéer kan dyka upp var som helst. Nils Strinning fick sitt livs snilleblixt när han satt på toaletten och funderade över hur dåtidens diskställ i trä skulle kunna göras mer sanitära – och så var Stringhyllan född. Den plastade ståltråden som Strinning an-vände till sitt framgångsrika diskställ skulle bli Sveriges mest kända bokhylla.
Bakom Stringhyllans succé finns en lång historia. Norrländske Nils Strinning studerade till arkitekt i Stockholm efter kriget. På skolan träffade han Karin Svanholm. De gifte sig och Kajsa blev Nisses närmsta medarbetare i Stringäventyret. Nisse hade redan hittat på ett fiffigt diskställ av ståltråd, Elfa, som senare kom att utvecklas till ett helt förvaringssystem utan att han fick någon royalty. Vid samma tid, 1949, utlyste Bonniers Folkbibliotek en tävling om en behändig bokhylla. Nisse och Kajsa snickrade ihop en prototyp och det var Kajsa som satte de mjukare linjerna i gaveln – det som gav Stringhyl-lan sin typiska look.
Av 194 insända bidrag var det en blålackerad String med furuhyl-lor som vann tävlingen om en folkbokhylla. I år är det 100 år sedan dess uppfinnare Nils Strinning föddes. Stringhyllan själv återfördes för drygt tio år sedan i ny kostym för att passa 00-talets inredningar. Det var Peter Erlandsson och Pär Josefsson som till slut fick Nisses och Kajsas välsignelse att köpa rättigheterna till deras trådimperium och bilda företaget String Furniture år 2005. Stringhyllan blev inne på nytt, nu mer som retroklassiker, och Nisse fick fart och ritade String Pocket, en minivariant för småsaker och som färgsattes i klara kulörer.

Bokhylla String Pocket formgiven av Nisse och Kajsa Strinning, finns i flera utföran-den och storlekar, från 995 kr, String Furniture.