Klockliljans tid är nu

En av höstens absoluta höjdpunkter är beslutet om vad som till våren ska blomma i vår rabatt. Den mycket vackra, mörklila klockliljan på grågröna stänglar, ska planteras nu för att slå ut i maj!

Foto Malin Cropper Text Eva Magnuszewska

Foto Malin Cropper

Fakta: Mörk klocklilja
Alla fritillarior är sirligt eleganta, särskilt klocklil-jorna. Den mörka Fritillaria Persica tillhör dem som också har en dramatisk sida och beskrevs av blomsterkungen Carl von Linné. Det är en högvuxen lökväxt från södra Turkiet, Jordanien och västra Iran som inte är så välkänd i våra rabatter, men när den väl står där är den helt klart något utöver det vanliga.
Dess klockformade blommor sitter i toppen på de långa stjälkarna, som med lite tur kan bli över en meter höga och var och en bära upp till trettio svartlila klockor. När du väl planterat den, vilket det är tid för just nu så att löken hinner rota sig innan vinterkylan sätter in, kan du njuta av den länge. Lökväxter återkommer för det mesta pålitligt år efter år, och just klockliljan sägs vara en av de längst blom-mande lökarna. De långa stjälkarna blir dessutom stiliga snittblommor, så sätt dem gärna i vas!

Så här sår du
Nu är det dags att få klockliljan i jorden, i ett soligt läge. Plantera på 20 cm djup och med 30 cm avstånd. De flesta blommorna i fritillariasläktet anses vara rådjurssäkra.