Alltid aktuella Arne

Fåtölj Svanen, 74x68x77 cm, 32 220 kr, Fritz Hansen.

Ägget, Myran, Sjuan och Svanen. Det är namn på stolar en inte kan komma undan när en talar om skandinavisk designhistoria. Mannen bakom dem är naturligtvis den för alltid aktuella Arne Jacobsen.

Redan när skyskrapshotellet Radisson Royal Hotel i Köpenhamn invigdes 1960, spreds ryktet om den stiliga inredningen där den danska arkitekten Arne Jacobsen designat allt från det glasade skalet ner till möblerna, textilierna,
tapeterna, belysningen, besticken, dörrhandtagen, ja, det mesta helt enkelt.

Inredningens största sensation var den fina fåtöljen Svanen, särskilt formgiven till hotellets lobby och loungeområden. Vid den här tiden var Svanen nyskapande: den bestod enbart av kurvor, helt utan raka linjer. Ett formstöpt skal av ett syntetisk material på en stjärnformad snurrfot av aluminium med ett lager kallskum som täckte skalet, och som i sin tur var täckt med tyg eller läder. Denna designstol föddes i Jacobsens garage hemma i Klampenborg norr om Köpenhamn och har tillverkats hos Fritz Hansen sedan 1964.

I början, då den rätta teknologin ännu inte fanns, tog det dock längre tid att tillverka Svanen. Jacobsen sa att han förstörde tre bilar och sex kostymer under den tid han körde fram och tillbaka från Köpenhamn till Fritz Hansens fabrik under tillverkningen av fåtöljen. Men hans envishet gav ju resultat. Den höga byggnaden i Köpenhamns citykärna är i dag känd som världens första designhotell. Och Svanen är minst lika berömd nu som då – och så mycket mer än Arne Jacobsen. bara en möbel, om ni frågar oss.

Av Eva Magnuszewska