Att tänka om & hamna rätt

Hallen målades svart, en färg som i stället för att vara hård, ger ett varmt och välkomnande intryck. Pall från Åhléns och golvlampa från Vipp. Soffan Hockney designad av Eero Koivisto. Lampa, Vipp, och kudden Frenchtrotter av Tensira. Stort foto av Tor Norinder bredvid bild från filmen Taxi Driver tagen av Steve Schapiro. Soffbordet är liksom soffan modellen Hockney designat av Eero Koivisto. 
I förgrunden står ett gammalt fotbollsbord från Portugal som älskas av både familjen och alla gäster. Vas Asti, 165 kr, Lindform.

Allt blir inte alltid som man har föreställt sig. I stället för att klamra sig fast vid en idé om något kan det vara bättre att bara kapitulera och börja om – det var precis vad Martin och My gjorde när de lämnade drömlivet i LA och flyttade hem till Göteborg.

När Martin fick ett jobberbjudande i Los Angeles bestämde sig familjen Ringqvist för att flytta dit och testa på ett nytt liv. De flyttade in i ett hus i Santa Monica som låg några kvarter från stranden. En dröm på papperet. Men allt blir inte alltid som man tänkt sig. Efter ett år kände familjen att de inte trivdes helt och bestämde sig därför för att flytta hem till Göteborg igen. 

Martin och My i deras vardagsrum.

– Det var verkligen fantastiskt att leva och bo där. Men deras byråkultur skiljer sig mycket från den svenska, den är mer hierarkisk och befinner man sig i en högre position så arbetar man helt plötsligt inte lika kreativt längre. När jag fick en möjlighet att återvända till min gamla arbetsgivare valde vi därför, efter viss överläggning, att flytta hem igen, säger Martin.

Så började bostadsletandet. De var på otaliga visningar innan de hittade sin lägenhet i Vasastan i Göteborg.

– Vi är petiga men när vi kom in här kändes allting rätt. Eller kanske inte allting … I hallen var taket sänkt och golvet glittrigt, och badrummen och köken var renoverade i en stil som vi inte alls gillade. Men hur klyschigt det än må låta så såg vi potentialen på en gång. Huset är byggt sent 1800-tal och många av originaldetaljerna fanns kvar, berättar Martin.

När det kom till renoveringen så var paret säkra på hur de skulle gå till väga.

– Vi visste att vi ville bevara originaldetaljerna så gott det gick. Vi kände också att det var viktigt att hitta en balans mellan det storslagna och det mer lågmälda. Den här typen av lägenhet kan lätt bli lite svulstig om man går all in på originalstilen. I alla fall enligt vår smak. Vi valde av den anledningen ett väldigt modernt och stilrent kök, och till badrummen hittade vi en superexklusiv, svart marmor från Valencia som vi köpte för en spottstyver, säger han.

Det kanske låter fånigt, men vi hade vår tv på en papperslåda i fem år innan vi hittade rätt lösning

För 18 år sedan, när Martin och My skulle flytta ihop, fattade de ett speciellt beslut som de faktiskt har hållit sedan dess. De skulle inte köpa någon inredning som de inte var säkra på att de skulle vilja ha för resten av sitt liv. Något som gör att deras beslutsprocess kan vara väldigt lång. 

– Det kanske låter fånigt, men vi hade faktiskt vår tv på en papperslåda i fem år innan vi hittade rätt lösning. Samma sak gäller för flera av våra andra saker. Det kan på riktigt ta år innan vi hittar det vi vill ha, säger My.

Metoden kan tyckas svår att efterleva men gör helt klart att de saker som väl får flytta in blir extra älskade, som exempelvis ett foto av Lillian Bassman.

– Vi köpte fotot i LA. Berättelsen om hennes karriär är minst lika fascinerade som hennes verk. Hon arbetade som modefotograf, men bestämde sig 1969 för att sluta. Hon var missnöjd med vart branschen var på väg och gjorde sig av med 40 års arbete och började med konstfoto i stället. 20 år senare upptäckte en konsthistoriker ett antal bortglömda negativ i hennes hem. Bilderna var så klart fantastiska och den då 70-åriga Bassman började jobba med modefoto igen och gjorde bland annat en modeplåtning för Vogue när hon var 86 år. Det måste man ju bara älska – att något man äger har en sådan historia bakom sig, säger My.

1. Fåtölj Ball Chair, 77 935 kr, Adelta. 2. Litet bord Petrified Wood, 4 859 kr, Type O. 3. Tavla Untitled, 3 500 kr, Moley Talhaou. 4. Bok Kuwait av Sebastião Salgado, 489 kr, Taschen. 5. Bord Norråker, 2 495 kr, Ikea. 6. Golvlampa Persson, 349 kr, Globen Lighting.

Martins och Mys tips.
1. Det finns ingen anledning att stressa med inredning. Många brukar säga att man ska låta det ta tid, men vi menar verkligen det. Det gör inte så mycket om du har tillfälliga lösningar i väntan på rätt grej. Det är roligare att bo i ett hem där man älskar varenda pryl.

2. När det kommer till att bevara en äldre bostads stil så betyder inte det att man måste bygga i enlighet med vissa stilregler, det är den övergripande tanken som gör att allt håller ihop. Vi har ett supermodernt kök som ändå gifter sig med originaldetaljerna från 1800-talet.

3. Om du tycker att det är roligt med inredning och annorlunda föremål – läs på lite. Det är alltid kul att kunna berätta en historia om dina föremål. Det ger både dig själv och dina besökare något att fundera på.