Cascina Blu – Del 13: Det italienska köket


Annika och hennes familj har förvärvat en gammal vingård i norra Italien för att förverkliga sin semesterdröm. Vi kommer att få följa familjens resa när de förvandlar denna idyll till sin personliga utopi, med Annikas egna ord – en exklusiv närbild här på webben.


Dags att dedikera ett inlägg till mat och vin! Italien har en lång tradition av att producera några av världens mest fantastiska viner och tillaga de mest smakrika rätterna.

Vin har producerats i Italien sedan antiken, med bevis på vinproduktion som sträcker sig tillbaka till 700-talet f.Kr. Romarna var också kända för sin kärlek till vin och spred vinkulturen i hela deras imperium.

Italiensk mat är känd för sin enkelhet och användning av färska, högkvalitativa ingredienser vilket gör att ingrediensernas naturliga smaker får lysa igenom.

Både för mat och vin så har varje region i Italien sina egna distinkta kulinariska traditioner och vinmakningssätt, påverkade av lokalt klimat, geografi och kultur. Några lokala Piemonte-specialiteter inkluderar tryffel, agnolottipasta, vitello tonnato (kalv med tonfisksås) och bagna cauda (dipp gjord på vitlök och ansjovis). Det mesta i denna region kretsar kring pasta, kött, grönsaker och risotto med få inslag av fisk och skaldjur på grund av avsaknad av kustremsa.

Piemonte är internationellt särskilt känt för sina Barolo- och Barbaresco-viner, som är gjorda på Nebbiolo-druvan. Nebbiolo-viner är vanligtvis sträva med hög syra, och de karakteriseras av smaker som körsbär, hallon, tjära och läder.

Bland lokalbefolkning i Piemonte så är druvan barbera mest populär och viner av barbera kallas ofta för folkets vin. De passar utmärkt till det klassiska Italienska köket, till pizza, pasta & kallskuret. Barberaviner anses enklare att uppskatta än sträva nebbioloviner. Prislappen är också betydligt mer plånboksvänlig än grannvinerna från Barolo och Barbaresco.

Vi ska nu inte glömma av en viktig del av den italienska mat- och vinkulturen, nämligen sötsaker!

De klassiska tiramisu, pannacotta och gelato finns givetvis frekvent i Piemonte. Men de specifika för Piemonte är t.ex. Torta di Nocciole (hasselnötskaka), Zabaione (en slags tjock kräm gjord på äggulor, socker och likör som serveras med frukt) och Panettone (ett fluffigt sött bröd med russin och torkad frukt som serveras traditionsenligt vid jul).

Till det dricks ett moscato-vin. Moscato är en vit druva med ursprung från Piemonte som är känd för sina söta och aromatiska viner. Moscato-viner är låga i alkohol och doftar persika, aprikos och apelsinblomma.

Hungrig och törstig efter att ha läst detta inlägg? Välkommen till Italien!

Ciao!
Annika