En stolt stol

Det är den danska visionären Verner Panton som skapat den s-formade stolen Panton Chair. Ett verk som står stolt över tid.

Verner Panton var en mycket färgstark gestalt i dansk arkitektur- och designhistoria. Han utbildades på Konstakademin i Köpenhamn och arbetade ett par år på Arne Jacobsens ritkontor innan han etablerade sitt eget 1955. Formgivaren är främst känd för sina visionära former och har vunnit ett otal priser för sina otraditionella verk.

Sin mest ikoniska skapelse, den s-gjutna stolen Panton Chair, formgav Verner 1960. Den sattes däremot inte i serieproduktion förrän sju år senare i samarbete med Vitra. Panton Chair är den första stolen någonsin som gjutits i ett enda stycke plast – och inte förrän 1999 kunde stolen tillverkas enligt sin ursprungliga ritning. Detta med hjälp av slitstark, färgad plast, med såväl glansig som matt yta.

Visst, säga vad en vill om plast, men investerar du i en designklassiker som håller över tid, både i form och funktion, så är det hållbart ändå. Alla vet att om formen är trist och kvaliteten dålig så åker möbeln ut snabbt, och det är ju inte bra ur miljöhänseende.

 

Av Eva Magnuszewska