Hemmakontoret

I annonssamarbete med Chilli.

Inred en mysig arbetshörna och skapa ditt eget funktionella hemmakontor. Här följer tips och idéer på hur du kan göra.

Under den gångna våren har många av oss arbetat hemifrån, helt eller delvis. En bärbar dator kan man flytta runt och placera på köksbordet, i soffan eller till och med i sängen. Det bästa är trots allt att ha en fast plats att sitta på, en plats som känns bekväm och där det är lugnt och tyst.

Snyggt och bekvämt

För dig som har utrymme är ett separat skrivbord den bästa lösningen. Bordet kan vara litet eller modell större, det beror helt på hemmets förutsättningar och vad arbetet kräver. Stolen du sitter och arbetar i bör naturligtvis vara så bekväm och ergonomisk som möjligt. Då blir en skrivbordsstol med höj- och sänkbara lägen och nackstöd det säkraste valet, men så länge den ger stöd och känns skön att sitta i kan en annan stol fungera lika bra. Ett ståbord i ett hörn blir en lösning för dig som bara vill ha en stadig plats för den bärbara datorn.

Stolen du sitter och arbetar i bör naturligtvis vara så bekväm och ergonomisk som möjligt

Skapa rum i rummet

Har du inte plats för ett separat arbetsrum kan du inreda en liten hörna med plats för dator och skrivmaterial i vardagsrummet, i sovrummet eller i en rymlig hall. En hurts eller enkel hylla för pärmar och böcker kan räcka som förvaring. Ett skåp om det ryms, gör att det ser mindre rörigt ut. Är köksbordet enda lösningen kan du ha en rullande förvaring att dra fram när du ska arbeta. Förvara din bärbara dator och kontorsmaterialet i en vagn på hjul.
En rumsavdelare, en skärm av något slag, är praktisk på flera sätt. Den dämpar störande ljud och irriterande solljus samtidigt som den döljer skrivhörnan.

Inred ett hörn med plats för dator och skrivmaterial.

Belysning

Belysningen är jätteviktig om det här blir din huvudsakliga arbetsplats. Kombinera dagsljus och lampor. Belysning med bred räckvidd behövs om arbetet sker på en stor yta, är ytan mindre eller bara på datorskärmen blir det bättre med punktbelysning, en lampa som inte sprider ljuset lika mycket. En vanlig bordslampa kan räcka men om du vill variera och rikta ljuset är det bättre med en skrivbordslampa som har justerbar arm och huvud.

En skrivbordslampa eller bordslampa kan passa, beroende på hur stor yta du vill belysa.

Fönsterbord

Placera gärna skrivbordet vid ett fönster. Inspiration och arbetsglädje hittar man ofta genom att titta på det man gillar – naturen, vackra trädgårdsblommor eller kanske en myllrande gata. Ett eller flera foton på barnen och hunden lyfter också humöret ett extra snäpp och gör arbetshörnan mysig.

Matcha kontorshörnan med resten av rummet.

Tips!

  1. Glöm inte att ta flera pauser även när du arbetar hemma– sträck på benen en stund, gå runt i rummet och öppna ett fönster.
  2. Ha pennor, block och post-it-lappar i fina skålar och askar på skrivbordet, köp nya eller klä egna burkar och boxar med presentpapper eller tapetbitar.
  3. En mjuk matta under skrivbordet är ljuddämpande och gör miljön mer ombonad.
  4. Matcha stilen, materialen och kulörerna i din kontorshörna med resten av rummet så att den smälter in på ett snyggt och harmoniskt sätt.