Ikonen: Stolen med midja

Stol Myran, i gråtonat ekfaner och pulverlackade bronsfärgade ben (begränsad utgåva), 4 665 kr, Fritz Hansen.

En del möbler verkar ha ett evigt liv. Efter hela 65 år står sig stolen Myran lika väl som en klassisk men ändå modern möbel. Nu får den en ny kostym i stiligaste grå.

Stol Myran, i gråtonat ekfaner och pulverlackade bronsfärgade ben (begränsad utgåva), 4 665 kr, Fritz Hansen.

Arne Jacobsen introducerade den modernistiska arkitekturen i Danmark, och hans samarbete med möbelfabriken Fritz Hansen resulterade i att dansk design blev vida känd. Inte minst stolen Myran, som utgör en av den moderna möbelkonstens främsta ikoner.

Originalet ritades 1952 och användes för första gången i matsalen på Novos fabrik i Frederiksberg. När Jacobsen formgav Myran hämtade han inspiration från den omtalade Eames-stolen DCM, men snidade sits och rygg ur ett enda stycke plywood. Målet var att förverkliga den modernistiska drömmen om en billig, serietillverkad möbel för gemene person.

Jacobsens signum var viktlöshet, vilket märks på Myrans smäckra ben. Och stolens sits är bara precis så stor som behövs för att ge tillräckligt stöd för den sittande. De kurviga formerna hade han arbetat med tidigare, men Myran blev hans första organiska design. Den insvängda midjan, i stället för sits och rygg i separata delar, var det som gav stolen dess namn.

Innan 2016 övergår till nytt år, passar Fritz Hansen på att presentera en ny myra, med varmt gråtonat ekfaner och bronsfärgade ben. Denna specialutgåva för 2016 passar stolens unika, organiska form – det färgbehandlade faneret framhäver ekträets ådring och ger stolen en finfin patina.

Ps. Myrans ben var från början bara tre. Det sägs att arkitekten vägrade sätta dit ett fjärde ben, men gav efter för Fritz Hansens omfattande påtryckningar så länge den fyrbenta versionen inte visades i kataloger eller på utställningar. Först efter Jacobsens död blev den fyrbenta Myran helt officiell.

Av Eva Magnuszewska