Bondskurkarnas favorit

Verner Panton var en av Danmarks mest inflytelserika möbeldesigner. Under sin karriär skapade han många innovativa och futuristiska möbler – Pantonova är inget undantag.

I Bondfilmen Älskade spion från 1977 har den onda redaren Karl Stromberg en silvrig trådsoffa i sitt hemliga högkvarter. Och det är inte vilken soffa som helst utan den modulära Pantonova av Verner Panton för Montana. Soffan bestod av tre olika delar, med olika rundningar – Linear, Concave och Convex – och kunde tack vare modulerna användas på flera olika sätt. Strombergs version slingrade sig som en orm.

Men Pantonova slog igenom redan tidigare än den gjorde filmdebut. Panton och Montana-grundaren Peter Lassen hade flera samarbeten i bagaget när de tog fram Pantonova till restaurangen Varna, som öppnade sina portar 1971. Designen inspirerades av en annan Montana-produkt, hyllsystemet Wire, och är tvärtemot vad man kanske kan tro både ergonomisk och bekväm – särskilt om man lägger till de tillhörande kuddarna som finns i konjaksfärgat och svart läder, sammet och tre olika Kvadrat-tyger.

När nu Pantonova-serien nylanseras känns den lika aktuell i ett modernt hem
eller i offentlig miljö som den gjorde i skurkhögkvarteret i Älskade spion och tack vare modulsystemet är den lätt att anpassa efter sin miljö – vare sig man vill använda den som en solitär stol, en rund soffa eller en s-formad sådan.

Av Lisa Rosman