Hallå där! – Alexandra Nilasdotter

 

Alexandra Nilasdotter, keramikern som skapar skulpturala föremål inspirerade av
arkitekturen och industrialismen – och nu är nominerad till designpriset Formex Nova som delas ut 21 augusti.

Keramik inspirerad av arkitektur och industrialism, varför då?

– För att jag älskar arkitektur. Jag inspireras väldigt sällan av keramik, varken traditionell eller samtida keramik, däremot tittar jag mycket på ytor, fasader, byggnader, och försöker återskapa en känsla mer än en form eller funktion. Det finns något väldigt spännande med hur fabriker och olika geomet­riska former är komponerade tillsammans.

Alexandra Nilasdotter

Och varför den perfekt pudersläta ytan?

– Den fascinerar mig. Hur den reflekterar ljuset på ett sätt som också gör att man vill röra den. Den ser pudrig och mjuk ut, men är hård, kall och len. Jag låter materialet få vara sig själv utan att dölja det under en tung glasyr. Färg och glans intresserar inte mig, det handlar bara om form och hur den möter ljuset. När jag arbetar med bruksgods och dess funktionalitet är det viktigt hur produkten känns i handen. Man ska gärna vilja behålla den där.

Färg och glans intresserar inte mig, det handlar bara om form och hur den möter ljuset.

Din känsla för symmetri är minst sagt imponerande, och du skapar sådant som en vill vrida och vända, betrakta och bruka på flera olika sätt. Hur har du själv tänkt att dina verk ska användas?

– Jag jobbar både med bruksgods och med unika objekt. När jag skapar unika objekt gör jag ofta olika pjäser eller delar som jag bygger ihop till en mindre installation. Det mesta jag gör refererar till funktionella föremål, såsom vaser och kärl, men jag tänker att det är upp till var och en att bestämma hur en vill använda produkten. Det viktiga för mig är att produkten också kan få vara ett objekt i sig.

Du tog examen från Kungliga Konsthögskolan i Danmark så nyligen som i fjol och har fått en snabb start på din karriär. Hur kommer det sig, tror du?

– Det är väldigt svårt att säga. Men jag har alltid jobbat mycket, varit produktiv samtidigt som jag är väldigt målinriktad. Jag bestämde mig tidigt för att det är detta jag vill hålla på med, och sedan dess försöker jag hitta olika vägar för att göra det möjligt.

Vad är du mest stolt över?

– Jag tänker sällan på, om eller vad jag är stolt över, jag tänker mest på vad jag vill göra härnäst. Men kanske att jag har vågat lita på min magkänsla, att jag gör vad jag faktiskt vill göra och inte vad jag borde eller vad som förväntas av mig.

Den stora drömmen?

– Just nu trivs jag jättebra i Stockholm och i Gustavsberg, men jag drömmer om att inom några år kunna flytta tillbaka till Skåne, bygga egen studio, med utrymme för både småskalig produktion och unika arbeten.
Var hittar vi dina saker?
– Bland annat hos TypeO, Mimmi Staaf Möbelmakeri, Konsthantverkarna och Wanås Konsthall.

Av Eva Magnuszewska