”The world is a book and he who stays at home reads only one page.” Det var ett av Estrid Ericsons favoritcitat, och hon hämtade gärna inspiration från litterära miljöer till sina interiörer. Önskan efter det utsökta var tidigt ett slags drivkraft för henne. När hon 1930 skulle inreda sitt eget hem fanns inga möbler som föll henne i smaken, så hon bad i stället arkitekter och snickare att rita nya. Enkla möbler, lätta att flytta runt, i kombination med konsthantverk på högsta nivå – som kom att bli både hennes och Svenskt Tenns signum.
Estrid Ericson började arbeta i en tid besatt av idén ”vackrare vardagsvara”, men hon hittade något som ingen annan tycktes bry sig om – tenn. Därav namnet på hennes företag. Det briljanta var att förvandla det förbisedda materialet till moderna föremål. Och med tennkonstnären Nils Fougstedt som kollega blev tennet plötsligt ett trendmaterial.
Snabbt gjorde Svenskt Tenn succé både i Sverige och utomlands. Butikens flytt från Smålandsgatan 40 i Stockholm till Strandvägen 5 gick 1927 (och där ligger den än i dag). Kvinnan som grundade det anrika inredningsföretaget kom att kallas ”direktör i sköna ting”. Nu har författaren Anita Lignell Du Rietz och fotografen Bruno Ehrs tillsammans skapat boken Skönhet till vardags – om Estrid Ericson och hennes Svenskt Tenn. Boken är en generöst bildsatt biografi som de själva kallar för ”en företagarbiografi”, en berättelse i text och bild om de 50 år som Estrid byggde och utvecklade sitt företag. Så bara haffa ett ex, bildfrossa och sträckläs!
Av Eva Magnuszewska