Kylan som lyckorus

Kalla dopp stärker både kropp och själ, så utmana dig själv och njut av en stunds iskall mindfulness. Naturupplevelsen och en portion höjt självförtroende får du på köpet.

Att bada kallt som ett redskap till bättre hälsa och sömn, men också som en chans till att gratis njuta av naturen året runt och till att snabbt ta sig in i nuet, utan chans att smita. Badälskarna Linda Vagnelind och Linda Ahlgren delar i boken Kalla bad, utgiven hos Bonnier Fakta, med sig av hur det isande doppet bäst ska tas.
Grattis, Linda Vagnelind, till er nya bok! Hur kom det sig att det blev just kalla bad?
– Tack! Vi har båda en nära relation till vatten och surfar och dyker, så det föll sig naturligt. Vi har badat aktivt i cirka två år och nu kan vi inte tänka oss en vardag utan isande kalla bad.
Hur börjar en bada kallt?
– Fortsätt bada efter sommaren, in på hösten och vidare till vintern. Då följer din kropp temperaturen i vattnet vecka efter vecka och anpassningen sker mer naturligt. Och sedan när du väl vinterbadar och kommer upp ur vattnet – stå inte och småprata och låt tiden gå. Det gäller att torka sig och klä på sig. Ha en handduk
och lösa kläder, som går snabbt att sätta på sig, redo precis bredvid ditt badställe.

Vilka är de bästa hälsoeffekterna?
– Det är så mycket, bland annat stärks hjärtat, din stress minskar och sömnen blir bättre. Badar du kallt regelbundet har du även lättare att acklimatisera dig till temperaturförändringar, vilket gör att du blir mer tålig för kyla och klarar vintrarna bättre.
Det är även ett fantastiskt effektivt sätt att hänga i nuet?
– Ja, det är så häftigt. Man släpper allt och koncentrerar sig enbart på vattnet och på sin andning. Att bada kallt ger bättre självförtroende och höjer din mentala styrka, eftersom det är en utmaning både för kropp och själ. Du ska känna dig stolt efter att du har badat. Du har klarat av någonting utanför din comfort zon. En gratis naturfylld investering både för nuet och framåt för ditt välmående. ♦

Av Moa Samuelsson