JENNIE WALLDÉN jubilerar med en smakfull nudelfest. Nudlar är kreativa godsaker som anpassar sig till sin omgivning.
Text Jesper Tillberg
Foto Petter Bäcklund
Nudlarna har genomgått en lavinartad utveckling sedan min för- sta kokbok. Då sågs nudlar mest som billig studentmat, idag är det så mycket mer, svarar en sprudlande glad Jennie Walldén. Hon har många – goda – skäl att vara glad. Till att börja med rar TV4-kocken tio år som kokbokskreatör. Hennes restaurang Namu i Malmö är hyllad, även digitalt har hon en stor skara ”matgäster”, allt sedan genombrottet i Sveriges Mästerkock 2013.
Nudlar har alltid funnits med henne och hon ser en tydlig nudeltrend.
– Svenskarna är redo för nudlar. Många har insett hur gott det är, att det nns olika sorters nudlar, enkelheten, att det kan gå snabbt men ändå vara festligt, och en relativt ekonomiskt anrättning. Och grönt! Det talar för nudlar 2023. Du kan smidigt integrera grönsaker.
På frågan om favoriträtter i kokboken jämför Jennie med det omöjliga att välja favoritbarn. När Plaza noterar att namngivningen av rätterna har formen av humoristiska smaksättare – Drunken Noodles med räkor eller Myror som klättrar i träd, någon? – så skrattar Jennie glatt.
– Tack. Det är roligare med matätter som låter roligt, helt enkelt, som man kommer ihåg namnen på. Nya kombinationer ger dessutom gott om utrymme att döpa dem.
Till sist, mat är en spegel av sin tid, men i nya boken som kort och gott heter Nudlar (Polaris Fakta) låter Jennie nudlarna möta mat från andra tider och kulturer, såväl köttfärs som tex-mex. Tänk kökets kameleont som anpassar sig till sin omgivning i soppan, grytan och matskålen. Det ger en smakfull mångfald, även som läsare.
”Jag älskar carbonara. Och koreanska nudlar. Klart att det skulle bli ett giftermål mellan dessa två. Detta recept blev ett av mina mest populära någonsin när jag la ut det på Instagram. Prova så förstår du varför.”
KORBONARA
KORBONARA
Till 1 portion:
1 pkt Shin-nudlar à 120 g
70 g bacon, i 2 cm stora bitar (skippa för vego och ta er champinjoner istället)
3–4 champinjoner, skivade 3 1⁄2 dl vatten
3 msk riven parmesan
smör att steka i
Gör så här:
1. Stek bacon och champin- joner gyllene i smör. Ta av från värmen.
2. Koka nudlarna i vattnet tillsammans med kryddorna från påsen i 3 minuter.
3. Lyft upp nudlarna från buljongen och lägg i stekpan- nan med bacon och svamp. Häll på 1 dl av buljongen samt 2 msk parmesan. Rör om tills allt blivit en krämig nudelrätt. 4. Lägg upp nudlarna på en tallrik och placera äggulan i mitten. Strö över resten av parmesanen, salladslök och sesamfrön.
CHILI OIL-NOODLES
”Snabba nudlar utan snabbnudlar! På otroligt kort tid får du till en härlig måltid full av smaker. Lik- nande rätter är väldigt populära på sociala medier – inte konstigt för det ser nt ut, det låter fräsigt när oljan hälls på kryddorna och det smakar underbart.”
CHILI OIL-NOODLES
Till 2 portioner:
200 g vetenudlar
4 msk japansk soja
1 msk ljus risvinäger
2 tsk sesamolja
1 salladslök, nt skivad 1 vitlöksklyfta, riven 2–4 tsk gochugaru
4 msk rapsolja
1 näve babyspenat
Topping:
2 tsk sesamfrön
Gör så här:
1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Låt rinna av.
2. Häll soja, vinäger och sesam- olja i en stor portionsskål. Lägg nudlarna i skålen. Toppa med skivad salladslök, riven vitlök och gochugaru.
3. Hetta upp rapsoljan i en kastrull tills den blir så varm att den precis börjar ryka. Häll försiktigt oljan över vitlöken och chilin i nudelskålen.
4. Lägg på spenaten och strö över sesamfrön. Rör om i skålen och njut direkt!
Tips! Byt ut spenaten mot annat grönt du gillar eller har hemma, exempelvis tunt strimlad grönkål, böngroddar eller tunt strimlad spetskål. Rätten funkar även bra att äta rumstempererad, och är också god som en del av en större måltid, till exempel på en buffé.
HETA VITLÖKSRÄKOR MED RISNUDLAR
”De här nudlarna kommer med en fläkt av Sydostasien. Chili och vitlök sätter sting på både räkor och nudlar, och smakerna binds samman av den friska, syrliga limen och lite honung.”
HETA VITLÖKSRÄKOR MED RISNUDLAR
Till 2 portioner:
200 g risnudlar
3 salladslökar, strimlade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, strimlad på längden 200 g råa miljömärkta räkor (kejsarhatt eller ostronskivling för vego)
2 limefrukter, varav 1 i klyftor och 1 pressad juice
1 msk flytande honung
3 msk fisksås (1 msk grönsaksfond + 2 msk japansk soja för vego)
1 tsk chiliflakes
1 knippe koriander, grovt hackad
ev.salt
neutral rapsolja att steka i
Gör så här:
1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj i iskallt vatten och låt rinna av.
2. Hetta upp en wok eller stor stekpanna tills den ryker. Häll i generöst med olja och stek salladslök, vitlök och chili i 1 minut. Lägg i räkorna och låt steka i 2 minuter tills de blivit rosa.
3. Tillsätt limejuice, honung, fisksås, chiliflakes samt det mesta av koriandern och vänd runt. Lägg i nudlarna och låt steka i 1 minut under omrörning. Smaka av och tillsätt salt om det behövs. Strö över resterande koriander och servera genast med extra limeklyftor vid sidan av.