Marina på Moderna

Utställningen The Cleaner pågår till och med 21 maj på Moderna Museet, Stockholm.

Marina Abramović kallas konstvärldens superstjärna och är av Time Magazine utnämnd till en av världens mest inflytelserika. För första gången i Sverige visas hennes performancekonst i en stor retrospektiv på Moderna Museet.

2010 satt Marina Abramović på en stol i 736 timmar utan att röra sig på museet MoMa i New York. Omkring 750 000 personer köade för att ordlöst kunna sitta mitt emot henne en liten stund. Vissa var kändisar: Lady Gaga, James Franco och Jay Z bland annat.

Marina Abramovićs självutlämnande – inte sällan självplågande – konst­akter har gett henne epitetet ”performancekonstens moder”. Hon har sedan tidigt 70-tal utvecklat och synliggjort performance också för en bredare publik och hennes verk ställer frågor om makt och hierarki utan att bli uttalat politiska. De kräver ibland av oss att släppa taget om vår tidsuppfattning eller idén om ett oberoende jag. Ändå är just den egna upplevelsen och det personliga ansvaret helt centrala i hennes performance. Frågorna hon ställer om vår existens provocerar och berör.

I utställningen The cleaner på Moderna Museet i Stockholm visas material från de allra tidigaste åren fram till i dag: rörlig bild, fotografi, målningar, objekt, installationer och en hel del annat från Marinas eget arkiv. Utställningen produceras i nära samarbete med konstnären och är hennes första betydande retrospektiv i Europa.