Perfekta plymer

Denna rosablommande skönhet gör inte bara rabatten obeskrivligt vacker på sensommaren – den bär också på en bit historia.

Foto Malin Cropper
Text Eva Magnuszewska

Fakta: Astilbe

Astilben är lite av en doldis, trots att den är en vanlig perenn. Dess perfekta plymer blommar när allt annat i trädgården slagit ut. Som snittblomma är den oslagbar, eftersom den står sig länge i vas.

Astilben är minst sagt mångsidig och kan se ut på olika sätt, allt från femton centimeter till dryga metern hög. Dess plymer kan vara vida eller mer yviga, och den finns i en mängd vita, rosa och röda nyanser.

Det är svårt att säga exakt hur många arter det finns i astilbesläktet, men runt ett tjugotal, vilka alla kommer från Sydostasien och Nordamerika. Här ser vi Astilbe Europa, ur As-tilbe Japonica-gruppen, vars mjukt persikorosa plymer ser sådär perfekt Japanbesjälade ut som dess släktnamn skvallrar om.

Artnamnet, Europa, skildrar dock en annan historia. Namngiven efter den feniciska prinsessan Europa, bär denna perenn på berättelsen om hur vår kontinent fick sitt namn. Enligt grekisk mytologi blev prinsessan Europa (dotter till kung Agendor, eller i vissa myter till kung Fenix i Fenicien) förförd och bort-rövad av Zeus, som antagit skepnaden av en vacker vit tjur. Det sägs att Zeus lockade prinsessan att sätta sig på hans rygg och rusade sedan över hela Europas kontinent – därav dess namn – innan han tog henne till den grekiska ön Kreta.

Astilben får ofta en vacker höstfärg på bladen, och dess utblommade, ut-torkade fröställningar i vackra rödbruna nyanser håller sig fina långt in på vintern.