Stol som står sig

Stol Contour Chair i oljad valnöt, 54x73x64 cm, pris från 17 934 kr, Carl Hansen & Son.

Mogensens experimentella stol Contour Chair blev med tiden startskottet för en ny epok i den danske designerns kreativa karriär. Nu sätts möbeln åter i produktion och bra är väl det, för se så fin den är!

Året 1949 var viktigt för den danske designern Børge Mogensen, som på tröskeln till ett nytt decennium visade upp en ny sida av sin talang. Genom att skapa flera uttrycksfulla möbler utmanade han inte bara formen, utan också materialet. Ett av de mest eleganta exemplen är den skulpturala stolen Contour Chair.

Den ikoniska och omedelbart igenkännbara Contour Chair visades upp för första gången på Köpenhamns möbelutställning 1949. Loungestolen fick med sitt formpressade ryggstöd i fanér stor uppmärksamhet eftersom den var en tydlig representant för ett helt nytt formspråk hos Mogensen, som fram till dess varit känd för sin enkla och funktionella syn på design.

Med Contour Chair tog han en paus från att arbeta i massivt trä till att experimentera med formpressat fanér – ett material och en teknik som på den tiden öppnade upp för nya möjligheter för experimentell form. Liksom flera andra var Mogensen inspirerad av den amerikanska arkitektduon Charles och Ray Eames och deras banbrytande arbete med fanér.

Den experimentella formgivningen, som presenterades precis innan Mogensen startade sitt eget oberoende arkitektkontor, lovordades av kritiker för sitt innovativa och individuella utseende, men den var inte en omedelbar kommersiell framgång. Contour Chair tillverkades endast i ett litet antal, varav några hittade hem till Mogensens eget vardagsrum. Men med tiden blev möbeln startskottet för en ny epok i hans kreativa karriär – och nu sätts stolen åter i produktion i Carl Hansen & Søns fabrik på den danska Børge Mogensen. ön Fyn.

Av Eva Magnuszewska