Vaser från skogen

Vaser Björk och Gran, pris 599–1 199 kr, Kosta Boda.

Sara Persson, ny formgivare på Kosta Boda och aktuell med de skogsinspirerade vaserna Björk och Gran.

Du har precis börjat samarbeta med glasblåsarna i den kända Kosta Boda-hyttan, det måste vara superkul.
– Det är så häftigt! Det är inspirerande att få arbeta i hyttan och få experimentera med glaset tillsammans med glasblåsarna. Det känns som en väldigt bra start på karriären att få formge glas för Kosta Boda.

Ja, du är ju nyutexaminerad, hur började samarbetet med Kosta Boda egentligen?
– Jag tog min examen våren 2016. Det var under mitt sista år som jag inriktade mig på glasdesign. Kosta Boda letade efter en ny formgivare och när jag fick höra detta tog jag kontakt direkt. De ville göra ett samarbete med mig och jag tackade ja, utan tvekan. Därefter fick jag en önskan om att ta fram en vaskollektion och det var då jag designade Björk och Gran.

Inspirerade av skogen?
– Precis, mönstret och färgerna påminner om de gröna granarna och björkarnas stammar. Det ger en kraftfull karaktär åt vaserna, men samtidigt samspelar de bra med en bukett.

Visst är vasernas mönster skapat av glaskross?
– Det jag var ute efter var att få en dekor som inte är helt regelbunden, men som samtidigt följer vasens form för att ge ett intressant uttryck. Glaskrosset rullas upp på den varma glasmassan och integreras då som ett mönster i vaserna. Det blir små detaljer i glaset som skiljer sig från varandra och inga av vaserna blir exakt likadana. Då är varje vas unik och hantverket syns tydligt i produkten.

Vad är det med glas som fascinerar dig?
– Jag har alltid tyckt att glasblåsning är ett imponerande yrke. Och det är väldigt effektfullt att arbeta med ett material som går från en glödande flytande massa till ett vackert hantverk. Med glas får man fram uttryck som inget annat material kan erbjuda och det går att experimentera under själva tillverkningen.

Vilka blommor har du helst i dina vaser?
– I den höga vasen har jag gärna rosor, den stora, lite lägre vasen passar fint för tulpaner och i den minsta har jag gärna vitsippor.

Sara Persson.