Gröt 2.0

Makrogröt ur boken Hälsosam mat - för en friskare mage.

I takt med att gröttrenden växer tillagas det klassiska morgonmålet på en massa spännande sätt och borta är stämpeln av grå och klibbig gegga. Här är en lite matigare variant med smak av Asien.

INGREDIENSER (1–2 portioner)

  • 1 dl grötblandning (recept på det kan du hitta på sid 98 i nämnda kokbok)
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk grönsaksbuljong
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 tsk barley misopasta
  • 1 tsk tamarisoja
  • 30 g färsk spenat
  • ev 1 tsk rostad sesamolja
  • svartpeppar

TILL SERVERING

  • 1 avokado
  • 3 msk mjölksyrade grönsaker
  • 1 msk rostade frön
  • ev hackad färsk koriander
  • ev 1 tsk umeboshi-pasta

GÖR SÅ HÄR

Lägg grötblandningen i en kastrull, häll på hett vatten och sila sedan bort vattnet. Häll tillbaka grötblandningen i kastrullen, tillsätt 4 dl vatten, buljong och koriander. Koka upp och sjud lugnt under lock i 15 minuter på medelhög värme.

Tillsätt kokosmjölk, misopasta, tamari och eventuellt sesamolja. Rör runt så att allt blandas väl. Ha i färsk spenat, svartpeppar och vänd runt alltihop. Stäng av plattan. Låt makrogröten vila på spisen i någon minut.

Dela avokadon i bitar. Servera gröten i skålar toppad med avokado, mjölksyrade grönsaker, umeboshipasta och rostade frön. Denna rätt behöver syran från grönsakerna och umeboshin. Har du inte det hemma kan du servera makrogröten med het chilisås i stället.

Tips! Det är gott med hackad färsk koriander på!

Ur hälsosam mat – för en friskare mage
Av Cecilia Davidsson / Bokförlaget Semic