Hallå där!

Beri Gerwise, den svenska rapscenens nya stjärna, nu aktuell med debutalbumet Rum.

Text Eva Magnuszewska

Det var Ken Rings låt Mamma som fick den då tioåriga Beri Gerwise att plocka upp pennan och summera sina känslor som ett slags självterapi efter att ha förlorat sin mamma. I dag är hon aktuell med debutalbumet Rum.

Vad handlar din debutskiva om?
– Jag har alltid haft mycket inom mig som jag inte vetat
vad jag ska göra av. Många stadier i livet som var självkla-ra, men också stunder som gjorde själen lite tyngre. Jag spenderade många nätter i mitt fönster på sjätte våningen och föreställde mig hur ont det skulle göra när jag hoppar, men jag kollade upp. Himlens alla färger räddade mig. Varje låt är ett lager av himlen, en färg. Det här albumet är en så stor del av mitt liv.

Och visst symboliserar varje spår ett rum inom dig som du släpper in oss i, därav namnet. Vilket rum var svårast att öppna?
– Demon, eftersom jag tar upp tankar om självmord och självdestruktivitet som bara har varit min hemlighet. Men svårast att skriva var Yeah yeah, just för att det var sista låten och det var så mycket jag ville få in, som något av ett sista ord innan jag kunde gå vidare. Det var sjukt svårt att släppa taget om den.

Vad vill du säga med din musik?
– Det jag vill uppnå mest av allt med min musik är den där responsen där du vet att personen som lyssnat har fat-tat grejen, på sitt sätt. Att lyssnaren känner samhörighet. Och förhoppningsvis öppnar min musik upp för en större konversation om psykisk ohälsa.

Hur mycket ger du av dig själv?
– Jag försöker att ge allt. Det är målet. Jag har länge levt med en tanke om att jag måste behålla en del för mig själv, men det har inte tagit mig så långt. Det är en skillnad mel-lan att skydda delar av sig själv och att hindra andra från att ta del av de sidorna. Jag förlorar på det som person. Och jag förtjänar att släppa ut det till världen och få min berättelse hörd.

Du omnämns som en av Sveriges mest lovande just nu, hur känns det? Hur stor vill du bli?
– Det känns inte verkligt när jag hör det. Nästan som att jag tjuvlyssnar på en konversa-tion som handlar om någon an-nan, haha! Jag vill bli så pass stor att publiken sjunger mina texter tillbaka till mig på scen, så stor att min röst skapar förändring.

Var ser vi dig uppträda nästa gång?
– Vi jobbar på att få ihop en liten turné med nya plattan. Den 28 september kör jag på Hoki Moki, en nyöppnad klubb i Göteborg.