Ikonen: Demokratiskt dukat

Servis Teema, i spräcklig mörkblå, från 99 kr, Iittala.

Kaj Franck var en av Finlands största formgivare. Han förespråkade enkel design för folket och skapade servisen Teema – ett numera klassiskt porslin som i år presenteras i två nya blå färger.

Vi är på god väg att förvandla köket till en elektrisk verkstad för matlagning. Men revolutionen i köket har knappast påverkat våra serviser. Finns det då inget vi kan göra åt överklassens armé av serviser? Jodå, vi kan slå sönder dem. Och slopa gränserna mellan serviser och heminredning.”

Så sa Kaj Franck om det dekorprydda porslinet redan 1949. Den finske formgivaren var en visionär och tuktade form och material för att skapa tidlösa fungerande bruksting. Under åren 1940–1980 arbetade han som lärare och utbildade flera generationer av Finlands designelever under mottot att ta bort allt onödigt när de designade. Det var också så han själv tänkte när han skapade servisen Kilta åt porslinsfabriken Arabia 1952.

Kiltas strama design stack ut. Franck ersatte dåtidens överdekorerade serviser med några få, essentiella föremål och gjorde dem stapelbara för att spara på utrymme. Det var inte förrän 1981 som hans porslinsfamilj fick namnet Teema när den återlanserades av Iittala. Franck gjorde några små förändringar och så småningom tillkom fler delar till succéservisen.

I dag är Teema en av våra mest omtyckta porslinsserier, och med det nya året kommer två nya blå färger, en spräcklig mörkblå och en ljusblå, lätta att kombinera med de tre grundläggande Teema-färgerna – vitt, svart och blått – kulörer som Franck tänkt ska framhäva matens fräschör. Smaklig måltid!

Ps. Porslinsfamiljen får samtidigt sällskap av fyra nya medlemmar som lanseras under namnet Teema Tiimi i den klassiska vita färgen. Teema Tiimi är framtagen av tre unga formgivare –  Minjia Wang (Kina), Ai Ono (Japan) och Kyuhyung Cho (Korea). De har formgett skålar och tallrikar som är tänkta att användas globalt och därför fungerar lika bra i både det österländska som västerländska köket.

Av Eva Magnuszewska