Kaos & klive

Lasse Hjertstedt/ Calle Winblad Ålder: 45 och 33. Yrke: Graffitikonstnärer och entreprenörer i egna företaget Graffitisthlm. Jobbar: I en studiolokal i Johanneshov i Stockholm. Ofta ute på måleriuppdrag både i privata hem, kontor, restaranger och i offentliga miljöer.

Det startade som extraknäck i en pyttig lagerlokal men blev snabbt en seriös satsning. I dag driver graffitikonstnärerna Kaos och Klive – Lasse Hjertstedt och Calle Winblad – designföretaget Graffitisthlm med mottot ”vi målar på allt”. En restaurang går lika bra som kökskakel.

Så började det:
Calle: Vi var båda intresserade av graffiti och höll på med samma form av uppdragsmåleri, rörde oss i samma kretsar och bodde i samma del av Stockholm. 2008 startade vi Graffitisthlm, och det som från början var ett schyst extrajobb, i ett tjugo kvadrat litet rum längst bak i ett möbellager, växte snabbt och för tre år sedan bestämde vi oss för att köra järnet och bli en mer seriöst satsande konstnärsduo på heltid.

Lasse: Graffiti som konstform är mer accepterat nu, vilket till viss del beror på att många av oss tidiga målare har blivit äldre och utvecklat vårt formspråk och det vi utför. Inredningsprogram på tv bidrar med att folk vågar ha stora målningar på hela väggar och dukar. Vårt motto är att vi målar på allt.

En vanlig dag:
Lasse: Oftast kommer vi till studion vid nio, sätter på kaffe och datorer. Vi har rätt uppdelade arbetsuppgifter. Calle sköter kundkontakter, räknar på budgetar och jag skissar på olika uppdragsmålningar. Och så kollar vi av allt med varandra hela tiden.

Calle: Ibland står vi dygnet runt i flera veckor och målar ett kontor eller en restaurang, efter en sådan period måste vi få vara här, i lite lugnare tempo, för att utveckla vårt eget konstnärskap. Psykiskt kan man bli helt dränerad av att måla för mycket. Allt sker i nuet. Du ska få ut bilderna från hjärnan till handen direkt. I ständig rörelse.

Hur platsen påverkar arbetet: 
Lasse: När vi flyttade in i den här lokalen var det så rent, då gick det nästan inte att jobba. Jag vill att det ska vara färg överallt. Den här lokalen är i ständig förändring – ena dagen har vi en massa dukar överallt och nästa dag har vi ett stort företagsevent med en massa personer som får testa att spraya och göra en målning tillsammans. Då dukar vi upp ett långbord med vita dukar och tända ljus som kontrast till allt stök. Vi röjer och kör runt allt hela tiden.

På väggarna:
Calle: Efter varje projekt måste vi rolla rent överallt. Förutom vid sofforna där vi har en målning av konstnären Polar. Allt vi själva gör tröttnar vi på rätt snabbt. Jag vill vidare hela tiden.

Lasse: Hemma har jag nästan ingenting på väggarna. Det måste vara rätt rent när jag har så mycket färg omkring mig hela dagarna.

Det gäller att överraska sig själv, 

ta med sig något  kul från en målning

 vidare till nästa och utveckla det.

 

Lunch: 
Lasse: Ofta blir det wienerbröd och kaffe, eller en medhavd matlåda. Annars har vi en restaurang här i kvarteret, Partymakarna, som har god lunch. När vi är ute på jobb blir det snabbmat, inte alls nyttigt, men fort ska det gå så vi kan fortsätta måla igen.

I högtalarna:
Calle: Vi har lyssnat på samma musik i 20 år. Det är hiphop och 80-talshits. Secret Service och In the heat of the night. Tunga grejer. Förutom vår inlyssnade standardmusik är vi båda radiomänniskor som gillar att ha sorl i bakgrunden. Om jag jobbar här själv är det skönt att lyssna på en ljudbok.

Vilka prylar är viktigast: 
Calle: Kaffebryggaren, helt klart. Vi är lite av skrotsamlare, men alla saker har sin plats och är viktiga. Vi har hyrt ut några kontorsplatser och det är mysigt att se andra stå i sina rum och arbeta.

Inspireras av: 
Lasse: Jag kollar på andra målare och lär mig hela tiden nytt och mera. Efter 25 år kan jag fortfarande bli helt lycklig av att hitta en ny snygg färgkombination. Det gäller att överraska sig själv. Ta med sig något kul från en målning, föra det vidare till nästa och utveckla det.

Svåraste arbetsmomentet: 
Calle: Att komma i gång med ett nytt jobb. Kunder har ofta en tydlig bild kring vad de vill att vi ska göra, vilket ofta innebär ett bollande av skisser. Samtidigt är det utmaningar som är roliga. Nu ska vi göra ett kontorsprojekt med Codesign. Det ska bli spännande att se vad det kan ge för nya insikter om vårt måleri och vår verksamhet.

Bästa stunden på dagen: 
Lasse: Tidigt på morgonen. Eller sent på natten. Jag gillar att stiga upp när andra går och lägger sig. När vi målade en gigantisk väggmålning vid gallerian i Hornstull på Södermalm så var vi där på nätterna. Satt där högst uppe och kollade ner på en mörk stad. Det kommer alltid vara härligt.

Text Moa Samuelsson
Foto Mikael Axelsson