Månadens flora: Trotjänare från tropikerna

Ormbunken var omåttligt populär för några decennier sedan. Nu är det dags att återupptäcka denna exotiska krukväxt och låta den skänka mer än bara grönska i våra hem.

Fakta: Ormbunke

Jättepoppis på 70-talet och mormors favorit. Trots att många lämnat ormbunken i det förflutna, är det faktiskt dags att lyfta fram denna grönskande välgörare från trädgårdens gömda hörn och plocka in den i våra hem igen – för inget är väl så aktuellt som att kombinera sin stil och inredning med ett medvetet leverne.

Ormbunksväxten spjutbräken var en av de allra första krukväxterna. Den kommer från tropikerna och fanns i odling i England redan i slutet av 1700-talet. I naturen är den högväxt och bladen växer rätt upp. Dess förädlare har däremot tagit fram många nya sorter med ett mer utbrett växtsätt och med annorlunda bladformer. Några har små blad, som till exempel ’Duffi’, medan andra har krusiga, som ’Green Fantasy’, eller, som ’Emina’, mest påminner om grönkål. Det finns alltså ormbunkar som passar alla stilar.

Alla ormbunkar är bra luftfuktare och inte minst bra luftrenare. De har visat sig ta upp xylen och toluen – två kolväten varav det sistnämnda huvudsakligen används som motorbränsle (!) eftersom ämnet är en av de störst enskilda komponenterna i bensin. Ja, ni hör ju, dessa underbara små rumsrenare är helt enkelt värda ett annat öde. Det vill säga, inte bara som stiligt sällskap i våra hem, med hälsosnälla egenskaper, utan som daglig påminnelse om att minska våra utsläpp.

Visste du att …

Sångerskan Lady Gaga har fått en ormbunke uppkallad efter sig, Gaga Germanotta, som nyligen upptäcktes i Costa Rica. ”Vi ville hedra henne eftersom hon står för jämlikhet, respekt för olikheter och personlig frihet”, sa forskaren bakom upptäckten.

Foto Malin Cropper
Text Eva Magnuszewska