Morgon grå – frukostservis

Servis Morgon grå, finns i tre olika nyanser av grått, pris 275–550 kr, Paradisverkstaden.

Maja Lindahl, formgivare aktuell med Morgon grå, en stillsam frukostservis skapad i samarbete med Kristin Kaspersen för Paradisverkstaden.

En servis formgiven tillsammans med tv-profilen Kristin Kaspersen, hur gick det till egentligen?
– Kristin hörde av sig till Paradisverkstaden för ett tänkt samarbete och fattade tycke för min frukostservis som vi just hade tagit fram prover på.

Hur förenas Kristins intresse för hälsosnäll mat med din estetik?
– Kristin har skrivit boken Good morning – frukost, träning, tanke, som utkommer i augusti. Den handlar om morgonritualen, hur man medvetet styr sin dag, väljer sina tankar och ger sin kropp en bra start genom det man äter. Jag tilltalas av det, och vi delar tankarna kring servisens stillsamma former och mjuka färger som påminner om disiga morgonlandskap.

Ibland är det de små detaljerna som gör hela skillnaden, hur har du dekorerat Morgon grå?
– Jag har jobbat med glasyrerna som en del av dekoren. Matt blandat med blankt, och gråa nyanser ton i ton. Glasyrerna tillåts rinna och flöda in i varandra, på det sättet blir alla objekt olika. Variationerna är en del av idén med hela servisen.

Formerna är stillsamma, färgerna mjuka och påminner om disiga morgon-landskap.

Vad säger vårt porslin om vår person-lighet?
– Det är nog väldigt olika. Vissa är väldigt medvetna i sina inköp och andra mer impulsstyrda. Det känns viktigt att producera hållbart och medverka till medvetenhet och förståelse för hantverkets värden. Morgon grå är formgivet för att passa porslinet du redan har i ditt köksskåp, eller kommer addera med åren.

Ditt favoritföremål ur serien?
– Jag tycker om den stora koppen som är något slags grundform för servisen. Den ligger så fint i handen och jag älskar kaffe och te.

Maja Lindahl

Text Eva Magnuszewska  Foto Mikael Axelsson