Dukat för konst

Den nya tallrikskollektionen Everyday contrast av konstnäen Jesper Waldersten.

Hungrig på konst. Jesper Waldersten släpper ny kollektion med Gustavsbergs porslinsfabrik.

AV JESPER TILLBERG

En matupplevelse? Konstutställning? Eller en designfest?
Den nya tallrikskollektionen Everyday contrast av konstnäen Jesper Waldersten är allt, samtidigt. I december släpper Gustavsbergs porslinsfabrik ännu ett samarbete med en av landets mest älskade konstnärer som mitt i sin svärta gärna serverar sina karaktäristiska filosofiskt grafiska alster med en stor portion underliggande humor. På den nya kollektionen vilar den grafiska humorn rent bokstavligt under maten som serveras på porslinsfabrikens 130-åriga modell.

Jesper Waldersten är känd för sin svartvita värld. Så även denna gång, när han låter ”det dukade bordet” – det här numrets tema – bli hans kulinariska canvas. Förra samarbetet mellan aktörerna, för två år sedan, blev en veritabel succé när konsten intog matbordet.


– Det är roligt att jobba med Jesper, allt är möjligt och allt händer, som att hemsidan kraschar när vi släpper hans tallrikar eller att vi på våra sociala kanaler får en kommen- tatorsstorm med eldiga inlägg från gammal och ung. Hur många 200-åriga varumärken är med om det? säger Oskar Juhlin, vd för Gustavsbergs porslinsfabrik.

Jesper Waldersten

Tallrikarna ska användas till vardags, som namnet Everyday contrast antyder, men kan också klä väggen som samlarobjekt.
– Köket är ett favoritrum. Det är där hemligheterna berättas, dagarna öppnar sig och nätterna tar sina första kliv in i drömsk glömska, säger Jesper Waldersten.