Hus med historia

Den 140 år gamla arbetarbostaden byggd i tidstypisk schweizerstil vid Gustavsbergs Porslinsfabrik blev äntligen deras. Och det är med stor respekt för husets historia som Lina och Filip gjort om det till sitt.

Foto Åsa Liffner Styling Emma Wallmén Text Charlotte Frey Svidén

Lina och Filip hade promenerat förbi och spanat på de 140 år gamla arbetarbostäderna, byggda i tidstypisk schweizerstil vid Gustavsbergs Porslinsfabrik, i flera år när ett äntligen blev till salu. Paret ”högg direkt” även om tajmingen kanske inte var den allra bästa.

Skåp, Ikea. Postrar, Desenio. Foto av maskros, Grandpa. Kontorsförvaring, Granit. De bruna vaserna är köpta vintage.

– Vi hade precis fått vårt tredje barn och visste att vi ville renovera huset ordentligt så vi förstod att det skulle bli ett äktenskapstest deluxe, berättar Filip, och Lina fortsätter:
– Vi ville renovera så att det blev praktiskt och funktionellt men ändå bevara mycket av det gamla och vara respektfulla mot både området och huset. Vi flyttade från ett ”modernt, ljust och fräscht” radhus med tunna gipsväggar så det kändes väldigt härligt att komma till en gedigen byggnad där vi kunde skapa den varma och mysiga känslan vi önskade oss.

Familjen ville dessutom göra om hemmet med sina många små rum till ett med lite större ytor. De lät sig inspireras av grannarna i husen runt omkring. I området ligger nämligen fem identiska huskroppar. Sedan var det dags att sätta i gång. Filips pappa Sven-Åke är en numera pensionerad byggnadsingenjör som har varit helt avgörande för familjen under renoveringen, där inga externa hantverkare används.

Läs mer om parets hem i senaste numret av Plaza Interiör.

Vägghyllor, Norrgavel. Taklampor, Watt & Veke. Taklampa, Klong. Stolar, Muuto. Duk, Norrgavel. Vas, Ikea. Blandare, Tapwell. Köksluckor och garderobsdörrar Klang målade i kulören NCS S6502-G, Järfällakök.