I butik nu

NR 05 2016

  • Stor special - hållbar design
  • Porträtt på eko-designern Emma Olbers
  • Hemma hos Norrgavels grundare
  • 10 Reko trender
  • Möbler med miljön i fokus
  • 33 bästa köpen för ditt uteliv
  • Vackra gröna rum

Livets Litografier

Det är jag på en av mina långa resor. Du förstår, Moa, att jobba därute på havet är fullt av hårt jobb.” Jag stod i hallen hemma hos mina morföräldrar i huset strax utanför Sundsvall, lyssnade storögt och tittade drömskt på tavlan som föreställde min morfar. Iklädd en blå farfarströja, svart sydväst och med en bolmande pipa i munnen. Det verkade så fantastiskt spännande och varför fick inte jag följa med när det vankades virvlande vågor och yviga ankarkast? Tavlan hängde där så länge, på sin ensamma spik, att den blev till en äventyrlig kompis som jag tänkte på ibland när jag somnade i min egen säng, nästan 40 mil bort. Tanken på att inget av det egentligen var på riktigt, den slog mig aldrig. Jag värdeladdade historien, som upprepades varje skollov, och drömde länge om den stora egna segelstrapatsen. När min morfar många år efter sista havsresan lämnade jordelivet stegade jag in på närmsta antikhandel för att köpa den finaste oljemålning jag kunde hitta, det fanns några stycken att välja på, med exakt samma sjömansmotiv. För visst är det ofta så att de saker vi från början kanske inte tycker är så värst märkvärdiga, eller speciella, kan skapa sina egna berättelser bara vi låter dem hänga kvar tillräckligt länge.

I det här numret av Plaza Interiör riktar vi in oss på hållbar design. Vi tittar närmare på möbler och föremål som vill få chansen att stanna en längre tid i våra hem och på det sättet skapa ett mindre avtryck i vår natur. Antingen är de gjorda av naturliga och förnybara material, ärvda, eller köpta second hand. Det vi alla vet, och som allt fler av oss försöker hjälpa till med att bromsa, är att vi inte längre kan fortsätta ta av naturens resurser utan att ge tillbaka. Kretsloppet går nu utför, i stället för att snurra runt. Norrgavels grundare Nirvan Richter, som medverkar i det här numret, säger klokt: ”Om du hela tiden känner inåt, då vet du vad som är rätt. Den naturliga följden av det blir att handla och leva mer ekologiskt. Du kan kalla det för karma, eller bara glädje över att utföra något som är bra.”

ja, precis. nu är tiden inne för att göra något bra. Vi tittar framåt, lär oss använda vår konsumentmakt (rösträtt varje dag!) på ett klokt sätt, väljer bort sådant som är onödigt och lär oss av misstagen bakom ryggen. Planeten är rund, haven måste få fortsätta vara härliga och gräset är fortfarande grönt. Om vi alla gör några bra val varje dag förändras den totala summan snabbt, synligt och konstant.
Trevlig läsning!

Moa Samuelsson
Chefredaktör

"Häng med oss på Instagram @plazainterior

Bloggar


Redaktionsbloggen

På redaktionsbloggen får du följa med Plaza Interiörs medarbetare läs mer...


Pernilla Jansson

Inredaren Pernilla Jansson är Plaza interiörs bloggare nummer 1!
läs mer...


Prenumerera: Kolla våra aktuella erbjudanden...