Med kärlek till kvinnan i konsten

Skisser och tygprover från Carins vårkollektion för Åhléns.

Det är med fascinationen för konstvärldens alla kvinnor som Sveriges stora modeskapare Carin Wester kombinerar konstnärlighet och bärbarhet på ett smartsnyggt sätt och skapar ett uttryck som står både för något eget, något som känns igen och något som utvecklas.

Du älskar kvinnliga konstnärer. Vilka, och kanske viktigare, varför?
– Amerikanska Georgia O’Keeffe, för hennes fantastiska målningar men också liv som artist där hennes hus i Santa Fe varit en stor inredningsinspiration. Mexikanska Frida Kahlo för hennes skildringar av kvinnan. Och så Diana Vreeland, amerikansk modejournalist och chefredaktör på amerikanska Vogue.

Hon var den första kvinnliga redaktören som använt sig av ’riktiga’ människor i modefotograferingar. Samt konstsamlaren Peggy Guggenheim med en fantastisk garderob och karaktär. Alla dessa kvinnor står för ett starkt och unikt uttryck som är inspirerande och roligt att lyfta fram genom att låta en hel säsong genomsyras av deras otroliga energi.

Hur har ditt liv och ditt eget konstnärliga uttryck förändrats sedan du
fann dessa kvinnor?
– Jag har alltid gillat att använda konst som inspiration i mina kollektioner
men på senare tid har jag känt ännu starkare att jag vill lyfta fram kvinnorna eftersom vi varit underrepresenterade på många sätt och har så mycket att lyfta fram.
Hur gör deras konst sig påmind i dina kollektioner?
– För våren 2019, till exempel, gör Carin Wester en ”resa genom Sverige”. Varje landskap och län har inspirerats av en kvinnlig konstnär som har ett unikt formspråk som kontrasterar mot naturen i det landskap hon kommer från. En resa i nutid och dåtid där den kvinnliga konstnären är vår musa.
En särskild konstgenre du ständigt återkommer till?
– Jag älskar dadaismen, då den typen av vågade kollage och lek med ord känns så modern trots att genren nästan går hundra år tillbaka i tiden.

Konstupplevelse som riktigt gripit dig och för alltid lämnat avtryck?
– Georgia O’Keeffe-utställningen Living Modern på Brooklyn Museum
i New York. En fantastisk utställning om en minst lika fantastisk konstnär och hennes inspirerande liv.
Din senaste konstupptäckt?
– Casa de Salvador Dalí i Port Lligat, Spanien, som jag besökte i somras. Har aldrig varit något stort Dalí-fan med detta hus var så härligt och inspirerande att se.

Ett konstverk du själv önskar att du hade skapat?
– Tänk att ha fått designa kläderna till Madonnas världsturné Blond Ambition
Tour! En unik och perfekt blandning av konst och MTV. Samtidigt så långt ifrån den typ av design som jag omger mig med.

Text Eva Magnuszewska