En droppe färg

Ibland är en droppe färg allt som behövs för att få nytt liv i en gammal designikon. I år får Arne Jacobsens populära stol The Drop, aka Droppen, en makeover i rosa, blå och grannaste gul.

Stolarna Sjuan och Myran har vi ju sett otaliga gånger. En mindre känd Jacobsenstol är en droppformad sådan, aka Droppen, från 1958 som den danske designern ritade för vad som ofta kallas världens första designhotell, SAS Royal Hotel i Köpenhamn (numera Radisson Blu Royal Hotel). Det sägs att Droppen var hans personliga favorit och att stolens rygg var inspirerad av hans önskan att framhäva sin hustrus vackra axlar när hon satt vid sitt toalettbord.

Men Droppen gick aldrig i produktion, utan tillverkades i begränsad upplaga för SAS-hotellets bar, och i dag finns bara en av de 150 originalstolarna kvar på hotellet
– i rum 506. Vid dess nylansering 2014 blev stolen däremot en stor hit, mycket tack vare den enkla formen som fungerar lika bra i små urbana lägenheter och studior som den gör i just en bar eller restaurang.

Det utökade färgvalet öppnar för nya formmöjligheter: från nya starka färger runt middagsbordet eller i restaurangen, till grafisk färgblockering eller som solitärt färgstänk i en hall eller ett hemkontor. Med sitt moderna utseende kommer den nya granna Droppen tveklöst utgöra en väsentlig del för nästa generation inredningar.

Av Eva Magnuszewska