Förädlade former

Han lade grunden till de danska möbelmodernisternas internationella framgång. Hans J Wegner var hantverksskicklig och hade öga för rena former och fulländad funktion. Nu nylanseras hans finfina soffa CH72.

Namnet Hans J Wegner är i dag oskiljaktigt från de enastående stolar som hjälpte dansk design att slå igenom internationellt. Den ikoniska formgivaren (bortgången 2007) kommer för evigt leva genom sina totalt 500 tidlösa designföremål, som då och då – och inte minst nu – återupplivas via stor möbelproducent.

Wegner föddes 1914 i Tønder på Jylland. Som 17-åring börjande han arbeta som lärling hos en snickare – blev liksom finsnickare med skåp som specialitet – men efter studier på Kungliga danska konstakademin startade han 1943 sin egen studio och skapade ett stort antal möbelklassiker.

Inte minst sådana som Carl Hansen & Søn med jämna mellanrum lanserar i uppdaterad utgåva. Och i år börjar företaget åter producera tvåsitsiga soffan CH72, i ek eller valnöt, och med en klädsel i en rad olika textilier, färger och texturer – ett mycket starkt nytillskott, om ni frågar oss!

Samarbetet mellan Wegner och Carl Hansen & Søn är en berättelse som tog sin början för exakt 70 år sedan (1949), då Wegner och Holger Hansen ingick ett partnerskap om att producera en stolsserie. Även om det är genom stolarna som vi känner till Hans J Wegner har han alltså gjort mycket mer än så … dock kan soffan  CH72 faktiskt kompletteras med matchande fåtöljen CH71. Setet kännetecknas av relativt små dimensioner: en tunn, helstoppad stomme och runda, avsmalnade ben i massivt trä. Båda lär vara mycket bekväma eftersom hantverkaren Wegner var mån om att form och funktion gick hand i hand.

Av Eva Magnuszewska