Influens: William Morris

Kultur uppåt väggarna

William Morris må ha gått till historien för sina tapetmönster, men han var också med och bildade Storbritanniens första socialistparti och skrev fantasyromaner som inspirerade författaren J R R Tolkien. För första gången i Sverige visas nu en utställning om denne mångsidige Morris, på Millesgården i Stockholm.

Design av William Morris, såsom tyger och tapeter, är ju minst sagt omtyckt – men få känner till mannen bakom blommönstren. I sitt hemland Storbritannien, däremot, är han en nationalklenod. Och som den centrala personen i engelska Arts and Crafts-rörelsen har han där också lämnat ett rikt arv efter sig, i ett helt museum tillägnat hans livsvärv.

Så, vem var han då, William Morris? Läser en på får en veta att han föddes 1834 och växte upp i ett förmöget hem. Planen var att han skulle bli präst men efter en kort tid i Oxford, där han halvhjärtat studerade teologi, försökte han sig på både måleri och arkitektur. Det gick sådär. I stället ägnade han sig åt att skriva längre dikter med inspiration från medeltidens historia.

William Morris

Även om kritiken mot hans skrivkonst ibland var skoningslös, blev Morris betydligt mer uppskattad som författare än som formgivare under sin livstid. Trots det grundade Morris med konstnärsvänner en inredningsfirma 1861, med tillverkning av allt från tyger och tapeter till möbler och målat glas. De vurmade för det genuina konsthantverket och la grunden till den engelska Arts and Craft-rörelsen.

Under sitt 62 år långa liv hann Morris formge hundratals mönster. De mest kända hämtar inspiration från naturen och Morris egen trädgård – och så föredrog Morris naturens egna färgämnen framför syntetiska, som indigobuskens blad till blått och valnötsskal till brunt. En spaljé med rosor och klematis blev det allra första mönstret, Trellis.

Samtidigt som marxisten Morris var besjälad av tanken på att skapa konst för alla var han emot den slit-och-släng-kultur som industrialismen förde med sig, så han valde att satsa på hållbarhet och småskalig produktion. Men det resulterade i tapeter som var kostsamma och således inte särskilt spridda utanför en mindre krets av förmögna och konstintresserade kunder. ”Jag vill inte att kons­ten ska finnas för några få, lika lite som jag vill att utbildning eller frihet ska göra det”, sa Morris, som med åren blev alltmer bekymrad över samhällets orättvisa fördelning av resurser. Lösningen, som han såg det, var att störta kapitalismen och därmed bildade han socialistpartiet Socialist League.

För första gången i Sverige visas nu en utställning om denne mångsidige Morris, på Millesgården i Stockholm.

Utställningen William Morris – Mer än bara blommiga tapeter pågår till och med 3 februari 2019.