Måltiden som resmål

Berlin nästa! Sara Berg guidar oss som hungrar lika mycket efter härliga smaker som spännande kulturupplevelser. Berlin som en av Europas mest intressanta restaurang- städer och dess mat som en kulturbärande chans till att lära känna just denna stad. I boken Berlin för foodisar, utgiven hos Natur och Kultur, guidar författaren Sara Berg oss till en sannerligen smakfull huvudstad.

Grattis till boken. Varför är just Berlin din favoritstad?
– Det är en okomplicerad stad, enkel, relativt billig med bra kollektivtrafik och framför allt en stad med ett rikt kulturliv. Och det är roligt att nöjesscenen utvecklats från att ha varit rätt klubbfokuserad till att nu även vara en riktigt bra matstad.
Bestämmer du på vilken restaurang du ska äta innan du lämnar Sverige?
– Jag gör alltid research innan jag reser någonstans och märker ut intressanta ställen via Google Maps, är dock inte så väldigt peppad på att boka restauranger långt i förväg, något jag önskar att man slapp och som jag själv sällan gör. Kom tidigt i stället, är ett hett tips om du är som jag.
När känner du att du är på ett riktigt bra ställe?
– När jag blir överraskad av en smakkombination. När en bra kock har parat ihop några få råvaror till ett resultat som är oväntat, men som ändå känns helt självklart. Är du riktigt bra på det du gör kan du fritt skapa nya klassiker.

Går det att beskriva vad mat och lokal betyder för dig?
– Jag ville bli kock som barn och har alltid gillat smaker och dofter, är även intresserad av parfymer, och jag skulle inte tillbringa en semester i ett land vars matkultur inte intresserar mig alls. Och jag lagar även mycket mat hemma. Det är den enda återupprepande sysslan som jag verkligen uppskattar, till skillnad mot städning och typ tandborstning. För det är just det, att en måste äta. Det tar aldrig slut.
Något som är både kul och ibland lite knäckande?
– Ja, du lägger så mycket tid på något som sedan är över på en kvart. Och så börjar det om igen. Jag läste precis om en studie vars slutsats var att fransmän, italienare och danskar låg i toppen av vilka som har bra hälsa, utan att de egentligen är så som vi tänker oss hälsosamt, just för att de sitter ner och äter långsamt och länge. Italiensk lunch kan pågå i flera timmar. Vi svenskar måste lära oss av det. Att mat kan bli mindfulness. Om vi tar den paus som krävs.

Av Moa Samuelsson