Stol med mera

Jan Ekselius stol Etcetera är väl ändå en mycket modern möbelklassiker. Ja, minsann så tidsenligt helrätt att den nu börjar tillverkas igen!

Det var formgivaren Jan Ekselius, född 1946, som ritade den egensinniga stolen Etcetera som examensarbete vid Royal College of Art i London 1970. Stolen presenterades vid möbelmässan i Stockholm påföljande år och blev en omedelbar succé.

Möbeln tillverkades av J O Carlsson – JOC i Vetlanda – en anrik möbelindustri och ett familjeföretag grundat av Jans farfar. Företaget var så säkert på framgång att
det inför mässan hade vidtagit den ovanliga åtgärden att producera ett stort antal stolar på förhand – och alla såldes. Så Ekselius utvecklade konceptet och ritade även en vilstol med tillhörande fotpall.

Möbelstommen består av stålrör med gummiväv, som sedan klätts med bomullsvelour i olika kulörer. Ekselius har ofta arbetat med nya okonventionella material, utmanat formen och materialens möjligheter. Stolserien Etcetera och dess organiska böljande form är hans första och mest kända exempel på detta. Än i dag är efterfrågan på serien stor och stolarna företräds med jämna mellanrum bland världens främsta auktionshus för design. I ett unikt samarbete mellan Artilleriet
och formgivaren Jan Ekselius återupptar Artilleriet nu originalproduktionen av
Etcetera. Hurra för det och för att den också tillverkas hållbart för hand här i Sverige! ♦

Av Eva Magnuszewska