Kasthall x Sight Unseen

Kasthall lanserar nytt samarbete med kreativa duon Monica Khemsurov och Jill Singer, grundarna av New York-baserade designmagasinet Sight Unseen. Detta för att visa på möjligheterna i Kasthalls webbaserade verktyg Rug Designer som används för att skapa personliga och unika mattor – och det är också vad Sight Unseen lyckats göra – två väldigt färggranna sådana, där färgvalen är hämtade från en palett som Sight Unseen ofta förknippas med.

Monica och Jill, ni har alltså fått chansen att formge mattor åt ett av Sveriges mest anrika matthus, hur känns det?
– Vi älskar att arbeta med arvsmärken, det visar på ett stort utrymme för experiment från deras sida. Vi känner oss verkligen ärade över att Kasthall betrodde
oss, eftersom vår estetik är så annorlunda än det de tidigare gjort.

Ni använde deras verktyg Rug Designer, där en själv designar sin matta. Varför ser era versioner ut som de gör?
– Vi tror att en måste testa Rug Designer för att förstå dess möjligheter och ta reda på vilken riktning en vill gå. Undermedvetet under designprocessen hämtade vi inspiration från klassiskt illusionsmåleri, även kallat trompe l’oeil, med dess geometriska mönster som ofta återfinns på byggnadsfasader i Milano. Och så är färg en del av Sight Unseens dna.
Hur har ni tolkat Kasthalls dna?
– Verktyget är intressant eftersom det använder samma teknik som används för att göra andra Kasthallmattor. Så även om färgerna är helt olika, är mattorna gjorda på samma sätt som Kasthalls övriga mattor, med samma kvalitetsmaterial. Vi känner också att mattorna har ett slags uppdaterad skandinavisk estetik.