Poppykalas x Layered

Matta Secret Garden handvävd av tencel och återvunnen ull, från 10 900 kr, Layered.

Thilde Maria Haukohl Kristensen, hyllad dansk florist känd under namnet Poppykalas, nu aktuell i samarbete med Layered vilket resulterat i två limiterade mattor vars abstrakta runda och ovala former återfinns i traditionell trädgårdsdesign.

Du har en väldigt egen och extravagant stil när du skapar dina blomarrangemang. I samarbete med mattföretaget Layered har du nu i stället skapat två mattor, två abstrakta tolkningar av en blomstrande trädgård. Berätta!
– Denna kapsylkollektion är en abstrakt tolkning av blommor, som du säger, vilket resulterat i en visuell undersökning av hur en omvandlar en blomstrande trädgård till en matta, eller i det här fallet två då.
Var hämtar Secret Garden inspiration ifrån?
– En undangömd fantasiträdgård med en flod som rinner igenom den, omgiven av miljarder vilda blommor. Det är den lugnande effekten av den porlande bäcken vi ville fånga. Blommorna, färgerna, texturerna och känslan hos en frodig trädgård har en såväl avslappnande som uppladdande inverkan på människan. Det lugnar vårt parasympatiska nervsystem.

Och Flower Field?
– Den är inspirerad av en vildros-trädgård med färger av rosa, lila och gult.
När du inte formger mattor så skapar du fantastiska blomverk som du blivit väldigt hyllad för internationellt. Vad betyder blommor för dig?
– Blommor är livet. Blommor är min mormor, som var en blomstermålare. Jag har precis avslutat en utställning, i en fyr i Danmark, med en stor installation av torkade blommor och hennes blommålningar. Jag och min studio har börjat göra allt fler blomverk för olika plåtningar och omvandlas sakta till en byrå som inte bara arbetar med blommornas språk utan också med färger, former, olika fotografer, författare och formgivare.

Text Eva Magnuszewska