Cascina Blu – Del 12: Vinter i Piemonte


Annika och hennes familj har förvärvat en gammal vingård i norra Italien för att förverkliga sin semesterdröm. Vi kommer att få följa familjens resa när de förvandlar denna idyll till sin personliga utopi, med Annikas egna ord – en exklusiv närbild här på webben.


Vårt semesterhus ligger i centrala Piemonte, cirka 1 timme med bil syd från Turin och 2 timmar från Alperna. Det innebär att här snöar det varje vinter, men inte särskilt mycket. Däremot ser vi den majestätiska bergskedjan från vårt hus och där är det betydligt mer snö. Vi har gjort ett besök till bergen för skidåkning och planerar flera turer dit under denna vintersäsong.

Våra grannar har lärt oss att snö är bra för vinrankorna. Snön som lägger sig i vingården är tydligen ett fantastiskt sätt för isen att smälta och sippra ner lite i taget i jordens djup där den tillför vätska och näring. Snön renar även luften och förhindrar att eventuella insekter eller svampar gör skada.

En utmaning i snölandskapet är att ta sig upp i de branta backarna med bil. Även med dubbdäck eller snökedjor så har vi sett bilar som slirat sig i backarna eller blivit stående vid sidan av. Inklusive oss!

I detta inlägg delar jag bilder från ett snötäckt Piemonte. I skrivande stund lyser snön med sin frånvaro. Det återstår att se om den återkommer en gång till eller om våren börjar nalka sig.

Ciao!
Annika