Hallå där!

Foto: Kitty Lingmerth

Mångsysslaren David Sundin som programleder Melodifestivalen och Bäst i test, spelar dynamit-Harry i nya Jönssonliganfilmen – och ska ut på standupturné.

Hur har förberedelserna sett ut inför Melodifestivalen?
– Jag fick frågan om att vara programledare i våras och sen dess har jag knappt kunnat tänka på något annat. Så man går runt och samlar på sig tankar, idéer och små sägningar som kan vara bra att ha. Sen började arbetet intensieras i november, och från januari är det heltid med att repa nummer och i mitt fall även skriva. Lite körigt men väldigt, väldigt roligt.

Det är ju en väldigt bred publik du når genom Mello, vad funkar och funkar inte när hela Sverige ska underhållas?
– Det är det som är så speciellt, att ett tvärsnitt av hela Sverige tittar. Men det är också det som jag gillar med utmaningen. Man får undvika alltför krångliga referenser och att göra folk upprörda i onödan. Det är ett tunt snöre man balanserar på men det går, så länge man samtidigt är observant på att inte bli för slätstruken. Magkänslan är viktig. Sen får man ju hjälp av alla andra och alla deras år av erfarenhet.

Du gör tv, står på scen, skriver manus, producerar … Vad är roligast och varför?
– När jag står på scen och kör standup så känner jag – det här är verkligen det roligaste. Men sen när man får skådespela, ja, då känner jag ”nej, vänta det HÄR är det roligaste”. Sen tycker jag plötsligt att skriva är det roligaste. Men jag längtar verkligen efter att få komma ut och köra standup igen, det gör jag. 

I september gör du lång filmsdebut i Se upp för Jönssonligan. Har du alltid närt skådespelardrömmar?
– Jo, men det har jag. Jag drömmer om det mesta, skulle jag säga. Att få prova något nytt utan att veta om man är bra eller dålig, eller menade för just den grejen. Det har kanske att göra med att jag inte är rädd för att göra fel eller göra bort mig. Jag bara kör! Så det var ett självklart ja, speciellt eftersom det var Tomas Alfredson och Jönssonligan det gällde. Men jag hade nog tackat ja till Änglagård 4 också.

Du ska även ut på egen turné med standup-showen Nya svenska ord. Hur kom den till och vad kan publiken förvänta sig av den?
– Jag har länge gått och filat på en egen standup-föreställning men inte vågat ge mig ut för att jag inte visste om folk var intresserade. Men så kände jag: om jag inte gör det nu så kommer jag aldrig att göra det, och jag vill inte bli gammal och känna att det fanns saker jag ville göra och som jag inte gjorde. Så i höst besöker jag en massa teatrar runtom i landet där jag kommer att köra ny och gammal standup med en eventuell röd tråd där jag försöker lansera nya svenska ord som jag tror vi kan ha användning för.

Cv:t är långt, men vad finns kvar att förverkliga?
– Jag skulle vilja ha skrivit en längre bok. Det verkar himla jobbigt att skriva en men jag skulle verkligen vilja ha skrivit en! Så vi får se! ♦