Carl Hansen & Søn lanserarserien Rungstedlund av Ole Wanscher

Carl Hansen & Søn utökar sin kollektion möbler formgivna av Ole Wanscher med serien Rungstedlund, som designades till Karen Blixens barndomshem 1962. Wanschers skulpturella design och hantverksprecision framgår tydligt i denna eleganta och sofistikerade serie.

Serien Rungstedlund skapades av den danska möbelformgivaren Ole Wanscher, som hämtade inspiration i engelsk möbeldesign från 1700-talet. Detta märks tydligt i de släta dimensionerna och böjda siluetterna som kännetecknar hans design. Med lanseringen av serien Rungstedlund, som består av matbord och matstolar, utökar Carl Hansen & Søn sin kollektion av Ole Wanscher-möbler, som sedan tidigare innehållit T-stolen som lanserades 2021.

Gården Rungstedlund, som gett serien sitt namn, var den danska författaren Karen Blixens hem. Blixen föddes på Rungstedlund år 1885 och bodde där tills hon flyttade till Kenya 1914. 1931 återvände Blixen till sitt barndomshem och 1958 säkrade hon husets framtid genom att bilda en stiftelse som hon tilldelade alla sina författarrättigheter. 1960 var Blixen en av initiativtagarna till den Danska akademien, som hade sitt huvudkontor på Rungstedlund, och det var i samband med detta som Ole Wanscher fick i uppdrag att designa matbordet och stolarna 1962. Idag ligger där Karen Blixen-museet som öppnade 1991.

Ett krävande hantverk
Matstolen i serien Rungstedlund kännetecknas av naturligt mjuka former och finns tillgänglig både med och utan armstöd. Stolens bakben och ryggstöd monteras omsorgsfullt ihop med en så kallad rundad fingerskarv – en sicksackmönstrad metod som kräver stort hantverkskunnande följt av väl genomarbetad polering. De vackert utformade armstöden i samma naturliga slag har en sömlös övergång till stolsbenen, som är lätt bakåtböjda – en detalj som ger designen ett dynamiskt uttryck. Stolens smala, lätt böjda ryggstöd ger en lätthet som står i kontrast till den bekväma vadderade sitsen. Matbordet i serien Rungstedlund har en ovalt formad bordsskiva i speglad planskuren fanér, som framhäver träets vackra ådring. De fyrkantiga bordsbenen lutar något mot de två inre sidorna vilket ger bordet ett nästan svävande utseende.

Rungstedlund kommer finnas i butik från februari 2023.