Även om det råder distans runt bordet avnjuter vi nu det bästa i livet – härliga gäster och lika härlig höstmat. Vår stylist Cornelia dukar upp till en matfest, en smakfull fröjd även för inredningsögat. Styling, Recept & Foto: CORNELIA GUSTAFSSON
Mustig höstgryta med kryddsmörad smashed potato
6 personer
INGREDIENSER
1 kg högrev
4 st vitlöksklyftor
3 morötter
2 stora gula lökar
Tomatpuré
1 kruka persilja
1 kruka timjan
3 msk viltfond
2 dl rött vin
20 små cocktailtomater (plommon- eller körsbärs- tomater funkar också)
300-400 g krossade tomater
2 dl crème fraiche
TOPPING
Persilja
Crème fraiche
Smashed potato
900 g fast potatis
Smör
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Persilja
Timjan
Salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
Skär köttet i lagom stora bitar. Skala och hacka vitlök och gul lök. Skala och “slanta” morötterna. Dela tomaterna på hälften.
Häll i allt i en kastrull och fräs i smör. Klicka i tomatpuré och stek i några minuter. Häll i vin, fond och krossade tomater. Rör runt. Hacka de färska kryddorna och häll i. Rör ner crème fraiche,
salta och peppra. Låt stå på svag värme och puttra ca 3 timmar.
45 minuter innan servering är det dags att börja med smashed potato. Sätt ugnen på 250 grader.
Fyll en kastrull med vatten, salta och koka potatisen i ca 15 minuter.
Ta fram en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja. Lägg potatisarna på plåten. Krossa dem
genom att trycka ett glas mot potatisen. Smält smöret och pressa i en vitlöksklyfta. Hacka persilja och timjan och rör ner i smörblandningen.
Pensla potatisarna med smörblandningen, peppra
och salta. Baka potatisarna 25 minuter i mitten av ugnen.
Servera grytan med smashed potato och toppa med crème fraiche och hackad persilja och timjan.