Möblera utomhus

I annonssamarbete med Furniturebox.

Den svenska sommaren är för många av oss den bästa tiden på året. Det är då vi verkligen kan vara utomhus till långt in på kvällen. Vi vill göra nästan allt i trädgården, på balkongen eller altanen – grilla, umgås med familj och vänner eller bara njuta i solen.

Utemöbler för att koppla av eller samlas runt till en somrig måltid är en bra investering för att göra livet så bekvämt som möjligt, förvaras de rätt under vintern och är av bra kvalitet kan de hålla under många, många år.

Utemöbler är en bra investering för att göra livet så bekvämt som möjligt.

Klassiska trämöbler

Behoven och möjligheterna varierar naturligtvis, har du en mindre balkong gäller det att tänka smart och möblera med sköna men mer kompakta möbler. Kanske är en härlig solstol och ett mindre, flyttbart bord det enda som behövs. En altan kan rymma både matbord och solstolar, ja kanske även en hel utomhuslounge. Står möblerna under tak är materialvalet inte lika viktigt som när de ska tåla regn och hårda vindar. Det klassiska materialet är förstås trä, det kräver ett visst underhåll men när det blivit lite slitet hjälper olja eller en omgång färg för att ge möblerna nytt liv. Svensk furu är vanligast men gillar du inte stilen kan du välja målade möbler eller till exempel mahognylaserad furu för att få en annan känsla.

Teak är mycket vackert och har historiskt sett varit ett självklart val eftersom det är tåligt mot väta men det kräver ändå viss omvårdnad. Olja in teakmöblerna för att de inte ska blekas och bli gråa. Se alltid till att möblerna är FSC-märkta för att bevisa att träet är odlat på ett miljömässigt och etiskt bra sätt. Redwood och acacia är andra vanliga sorters tropiskt trä som används till utemöbler.

Det klassiska materialet är förstås trä, det kräver ett visst underhåll men när det blivit lite slitet hjälper olja eller en omgång färg för att ge möblerna nytt liv.

Konstrotting är populärt

Äkta rottingmöbler är gjorda av fiber från en palm och ska stå skyddade därför passar de bäst i ett uterum eftersom de inte tål fukt. Samma sak gäller för möbler av bambu. Väljer du möbler i konstrotting spelar det ingen roll, de klarar att bli våta. Konstrotting tillverkas av konstfiber som flätas samman. Materialet är slitstarkt, väderbeständigt och enkelt att rengöra. Dynorna är det förstås bra att ta undan innan regnet kommer. En dynlåda i samma material är praktisk och snygg, det går snabbt att lägga alla textilier från stolar och soffor i den, så placera den inom räckhåll på altanen eller på uteplatsen.

Konstrotting är slitstarkt, väderbeständigt och enkelt att rengöra.

Slitstarka material

Trädgårdsmöbler av aluminium, rostfritt stål eller gjutjärn är hållbara, tål det mesta och är lätta att rengöra. Plast håller också länge om kvalitén är bra, den tvättas med enkelt med en mild tvållösning.

Solsängar, hammock, matbord eller sidobord, parasoll och utebelysning, att möblera utomhus är nästan som att inreda inomhus, men det är väl värt besväret när du, familjen och vännerna trivs bättre ute än inne!

Att möblera utomhus är nästan som att inreda inomhus.

Tänk på detta innan du väljer utemöbler.

  1. Hur mycket tid vill du lägga ner på skötseln av möblerna? Vissa material kräver en större insats varje år.
  2. Ska det vara enkelt att lyfta och flytta runt stolar och bord? Vill du ha en flexibel uteplats beroende på hur många personer ni är vid olika tillfällen?
  3. Behöver du vindskydd eller infravärme för att kunna utnyttja möblerna? Välj noga var i trädgården du vill placera dem och kolla väderstrecken.
Välj noga var i trädgården du vill placera dem och kolla väderstrecken.

Se alla trädgårdsmöbler från Furniturebox!