Nummer 7/2021 ute i butik nu!

Nu vänder det, snart kan vi med gott samvete duka upp till fest – och då med betoning på ”gott”.


I det här numret har vi passande nog temat ”det dukade bordet”. Vi serverar bland annat en stor trendspaning om köket, styling med dukningar och bjuder på framgångsrecept för såväl sommarmat som sommarhemmets inredning.


Jag älskar mat. Framför allt att äta, i viss mån att laga, även om repertoaren är begränsad. Jag älskar
också allt runt omkring maten; porslinet, glasen, bordet, stolarna, ja, även musiken. I förordet till restaurang Easts kokbok skrev jag om tallriken som en samtidsspegel, det gäller designen lika mycket som vad som serveras på den. Så hur smakar vårt 2020-tal? Frågan är så stor att en ledare inte räcker till för ett riktigt bra svar (rekommenderar systermagasinet Gourmet som säkert kan besvara den funderingen).


En sak är säker, när jag fick syn på Serax nya tallrikar FEAST som den brittiske/ israeliske kocken Yotam Ottolenghi skapat i samarbete med konstnären Ivo Bisignano, så fick jag en smak av det förra 20-talet, nämligen Ernest Hemingways bok A Moveable Feast, på svenska En fest för livet. Här blickar ”Papa” tillbaka på sina unga år i Paris, en tid av tro, hopp och matkärlek. Han hänger vid bardiskar med F. Scott Fitzgerald – då en firad skildrare av jazzåldern – och han fångas av Paris alla intryck där även design, konst och arkitektur är en del av paletten. A Moveable Feast, som gavs ut 1964 postumt efter Hemingways död, är min favorit med Nobelpristagaren och jag tror han hade gillat servisen FEAST. Det vilar en lekfullhet, men också ett allvar i Seraxtallrikarnas design där det är upp till betraktaren att tolka vad som vilar mellan raderna. En formgivningens variant av Hemingways berömda isbergsteknik, om man så vill. Vad hade Hemingway tyckt om det här numret? Han hade säkert gillat vinjetten I läsfåtöljen, även om månadens sittmöbel som inspirerats av James Bond nog hade fått käre Ernest att sätta sin Bellini i halsen.

JESPER TILLBERG
chefredaktör Plaza Interiör

Numret finns att köpa i digital version här