Konstens kreativa kraft

Sven Harrys färgas av hopp och humanism

TEXT Jesper Tillberg

Nyligen öppnade en fantastisk utställning på Sven Harrys konstmuseum i Stockholm, Humanitet – konstens kraft i svåra tider. Via de folkkära konstnärerna Vera Nilsson, Sven Xet Erixson, Bror Hjorth och Albin Amelin skildras hur kreatörerna fick kraft ur sitt bildberättande för att tolka en tid av kaos.

Utställningen som pågår till i höst utgår från en serie grafik med namnet Humanitet som gavs ut 1933. Våren 2022 står världen åter inför krig, kaos och knas, men även nu är det där positivt laddade ordet på k en räddning – kreativiteten. Det syns med såväl aktuell konst, musik, ja även möbler, som tolkar kriget i öst.

I Sven Harrys utställning visas måleri, skulptur, teckning och grafik av de fyra konstnärerna. Den bjuder på ett kärt återseende av tidlösa verk för en bred publik, och ger nya generationer chansen att upptäcka de klassiska konstnärskap. Humanitet – konstens kraft i svåra tider lyfter fram konstnärernas samtid, ger ett sammanhang för dialog med historien och ett tillfälle att lära oss av dåtidens skarpaste iakttagare.

Inspirerande och hoppfullt, med Paulina Sokolow som begåvad curator.