Maja Johansson Starander x Jotex

Designen Maja Johansson Starander har med sin gedigna erfarenhet och kunskap skapat en kollektion som hon har tagit fram tillsammans med Jotex som består av fem tuftade mattor. Alla unika i val av form och utseende. Alla svensktillverkade. 

I Gathenhielmska huset, en av Göteborgs äldsta profana byggnader ligger designern Maja Johansson Staranders designstudio. Maja har ett öga för detaljer, stilsäker formgivning och unik expertis om material. Hennes senaste projekt är ett designsamarbete med Jotex. Kollektionen är limiterad och består av fem unika mattor i ett exklusivt antal. Alla tillverkade i svenska Blekinge av företaget HITEX.

Gathenhielmska huset är en kulturminnesmärkt byggnad i Göteborg som byggdes under mitten av 1700-talet. Förstugan är täckt av väggmålningar med allegoriska figurer föreställande människans fem sinnen. Precis som att varje väggmålning berättar en historia, berättar kollektionen en historia om fraktaler och mönster i naturen.

Mattorna Dardel och Rho är inspirerade av snäckskal – mjuka former, som gjutna av havet. Cast och Pratos irreguljära yta påminner om mönstrade stengolv. Tenutos textur ger känslan av att någon karvat fram små mönster på en trädstam. Alla mattor, lika tidlösa och lika genomtänkta, som de är moderna.

DARDEL ullmatta ø 220 cm,
17200 sek.

RHO ullmatta ø 120 cm,
4600 sek.

Precis som att varje väggmålning berättar en historia, berättar kollektionen en historia om fraktaler och mönster i naturen.

Maja Johansson Starander

PRATO ullmatta 200×300 cm,
29 000 sek

Vad var viktigast för dig under processens gång?
Jag tänker på hemmet som en plats att skapa en egen värld av funktion, skönhet och personligt uttryck över tid. Mattorna är därför framtagna i noga utvalda material; 100% ull och lin, naturliga råvaror som är omöjliga att återskapa artificiellt. Två råvaror med vitt skilda egenskaper men som tillsammans skapar en symbios. För mig är det lilla inslaget av en vacker lintråd oerhört lyxigt. Och det är känslan av lyx som var viktigt för mig. Att designa tidlösa mattor av hög kvalitet som håller länge.

CAST ullmatta 240×240 cm,
25 000 sek

TENUTO ullmatta 240×240 cm,
24 000 sek